#Guruhaaste: toimintaterapia

December 30, 2012 at 16:43 3 comments

Kahvakuulavalmentaja ja Hyvä tyyppi ™ Marko Suomi haastoi blogissaan kenet tahansa oman alansa asiantuntijan selittämään jonkun omaan alaansa liittyvän seikan tai käsitteen lyhyesti. Myöhästyin hieman, mutta aion silti osallistua (täällä haasteen saldo)! Idea on loistava ja perustuu Markon ajatukselle siitä, että osaaminen on tarkoitettu jaettavaksi. Olen samaa mieltä; kuten eräs sanoi eilisellä brunssilla, tieto haluaa olla vapaa.

Valitsin aiheeksi ammattialani sellaisenaan, sillä suhteellisen nuori tieteenalamme ei ole Suomessa vielä lainkaan läpitunnettu.

———

TOIMINTATERAPIA on (lääkinnällistä) kuntoutusta, jossa toimintaterapeutti edistää asiakkaalle merkityksellistä, tarkoituksenmukaista ja mielekästä toimintaa. Tavoitteena on mahdollistaa asiakkaan osallistuminen omaan elämäänsä.

Toimintaterapia voi olla mm.

  • asunnonmuutostöiden suunnittelua, jotta pyörätuolin käyttäjäksi siirtynyt asiakas pystyy toimimaan keittiössä itsenäisesti ja turvallisesti (esim. työtasojen korkeus, katkaisijoihin ja säilytystiloihin ylettyminen)
  • lähikaupassa käynnin harjoittelua aivohalvauksen jälkeen (esimkuinka kantaa ostoskoria ja maksaa ostokset, kun toinen käsi on halvaantunut) tai kun asiakas on menettänyt rohkeutensa toimia esim. psyykkisen sairastumisen seurauksena
  • palvelutarpeen arviointia, kun ms-tautia sairastava asiakas ei enää suoriudu itsenäisesti kotitöistä tai uimahallissa toimimisesta

Toimintaterapeutti mahdollistaa niitä tavallisia ja tuttuja asioita, joita ihmiset tekevät joka päivä. Toimintaterapian ytimessä on käsitys siitä, että toiminta on ihmiselle välttämätöntä ja että jokainen on oman elämänsä asiantuntija.

Advertisement

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , .

Mieli, ruumis ja ravinto (onko himo vika?) 2014 toimintaterapian maailmankongressin abstraktit

3 Comments Add your own

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Interact

You're welcome to comment on the posts both in English or Finnish. Whatever to keep the ideas flowing!

Categories


%d bloggers like this: