Goodbye, itsestä huolehtiminen, työ ja vapaa-aika?

September 15, 2013 at 17:06 Leave a comment

Suomalaisessa (samoin kuin kansainvälisessä) toimintaterapissa toimintojen luokittelu itsestä huolehtimiseen, työhön ja vapaa-aikaan on tuttu perusjako, joka ohjaa usein esimerkiksi arviointia. Ruotsalainen toimintaterapeutti ja terveystieteiden tutkija, Hans Jonsson, on tutkinut toimintojen merkitystä ensin työelämässä olleiden ja sitten eläkkeelle jääneiden ihmisten narratiiveista ja kehitellyt uudenlaista tapaa luokitella toimintaa.

Luin äsken Jonssonin vuonna 2008 julkaiseman artikkelin A New Direction in the Conceptualization and Categorization of Occupation ja olin koko lailla myyty. Jonsson kollegoineen tarkastelee toimintoja sen kautta, mikä niiden merkitys on yksilölle. Nimettyään seitsemän eri toiminnon luokkaa he jakoivat edelleen nämä seitsemän kahteen ryhmään sen mukaan, ovatko ne hyvinvoinnin kannalta tärkeitä vai vähemmän tärkeitä. Kuten arvata saattaa, taustalla häärii myös tuttu flow-teoria, jonka kehittäjältä Csikszentmihalyiltä artikkeliin poimittu lainaus kertoo tärkeimmän:

One way to reconcile this split is to realize that work is not necessarily more important than play and play is not necessarily more enjoyable than work. What is both important and enjoyable is that a person acts with the fullness of his abilities in a setting where the challenges stimulate the growth of new abilities. Whether this setting is work or play, productive or recreational, does not matter.

En spoilaa enempää, sillä Jonsson tulee itse kertomaan tutkimuksestaan ja näkemyksistään viikon päästä Toimintaterapeuttiliiton koulutuspäiville. Nähdään siellä!

Advertisement

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

Biologisia lääkkeitä selkärankareumaan? Ilmainen toimintaterapiakonffa Birminghamissa marraskuussa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Interact

You're welcome to comment on the posts both in English or Finnish. Whatever to keep the ideas flowing!

Categories


%d bloggers like this: