Miksi viljat eivät sovi ihmiselle

October 28, 2010 at 18:31 62 comments

Huom! Jos kiinnostuit paleoruokavaliosta, englanninkielisiä paleoruokaohjeita löytyy toisesta blogistani Monkeyfood.net.

Nöyrästi pyydän, että luet alla olevan Robb Wolfin vastikään julkaistusta kirjasta The Paleo Solution suomennetun artikkelin huolimatta mahdollisista suuristakin epäluuloistasi viljatonta tai paleoruokavaliota kohtaan tai kenties tiiviistäkin rakkaussuhteestasi leipään, croissanteihin, pastaan, korvapuusteihin, pasteijoihin ja puuroon.

Olen suomentanut ja julkaissut artikkelin Robb Wolfin luvalla. Robb Wolf on tehnyt aiemmin tutkimusta biokemistinä ja on nykyään maailman johtavia paleoliittisen ravitsemuksen asiantuntijoita. Robb Wolfista lisää hänen blogissaan osoitteessa robbwolf.com, josta löytyy blogin lisäksi mm. viikoittain ilmestyvä The Paleo Solution -podcast.

Artikkelin tieteellisen oikeakielisyyden on tarkistanut ravitsemukseen ja terveyteen paneutunut Jussi Riekki. Jussin asiantuntijuutta on tarjolla lisää hänen blogissaan, jussiriekki.fi.

Artikkeli on julkaistu englanniksi Tim Ferrissin blogissa The Four Hour Work Week nimellä How to Keep Feces Our of Your Bloodstream (or to Lose 10 Pounds in 14 Days). Artikkelin suomentamiseen ja julkaisemiseen on myös Tim Ferrisin lupa.

Sitten asiaan.

—-

Yhteinen ongelma

Kerron alla ihmisistä, joiden tilanteessa ei näytä ensikatsomalla olevan mitään yhteistä. Kaikkien taustalla on kuitenkin sama ongelma. Heistä jokaisella on ollut vakavia ongelmia terveytensä kanssa ilman, että ongelmiin olisi löytynyt selkeitä ratkaisuita. Koska heidän lääkärinsä olivat tilanteesta ymmällään, he olettivat, ettei heidän ongelmiaan ole mahdollista hoitaa.

Seuraava luku saattaa olla se puuttuva linkki sinunkin matkallasi terveyteen ja parempaan suorituskykyyn.

Alex, viisi vuotta

Kuulin Alexista ystävältäni Kellyltä. Alex oli sairas pieni poika, joka kärsi jatkuvista ruoansulatusongelmista ja oli alipainoinen. Lapsirakkaana ihmisenä Alexin tarina oli kirjaimellisesti sydäntäsärkevä. Alexin käsivarret ja jalat olivat huomattavan laihat ja hänen vatsansa oli turvoksissa. Öisin Alex ei saanut nukutuksi johtuen käsissään, jaloissaan ja vatsassaan tuntuvista kivuista. Hän oli veltto ja unelias eikä suoriutunut normaaleista arkielämän askareista. Lääkärit olivat tutkineet häntä parhaansa mukaan, mutta eivät löytäneet mitään erityistä. He suosittelivat Alexille mietoa, paahtoleivästä, riisivanukkaasta ja jogurtista koostuvaa ruokavaliota. Ruokavaliolla ei ollut vaikutusta Alexin vointiin.

Kelly otti minuun yhteyttä Alexin perheen puolesta ja kysyi, olisiko minulla ideoita Alexin auttamiseksi. Annoin hänelle muutaman tarkan suosituksen, jotka vanhemmat panivat välittömästi toteen. Kymmenen päivän kuluttua Alexin vatsan turvotus oli laskenut. Hänen painonsa nousi parissa viikossa kaksi kiloa ja hänen jäseniinsä alkoi rakentua lihaksia. Levottomien öiden sijaan Alex nukkui sikeästi ja hyvin. Alexin vointi koheni niin paljon, että muiden lasten ja hänen omien vanhempiensakin oli vaikea uskoa, että kyseessä oli sama henkilö. Alex oli terve ja iloinen, kiitos ruokavalioon tehdyn yksinkertaisen muutoksen.

Sally, 61 vuotta

Sally tuli luoksemme lääkärinsä suosittelemana. Lääkäri oli yrittänyt tuloksetta hoitaa Sallyn lukuisia terveysongelmia: kilpirauhasen vajaatoimintaa, osteoporoosia, sappirakkovaivoja, masennusta ja korkeaa verenpainetta. Sallyn sairauslista kasvoi jatkuvasti, ja sekä Sally että hänen lääkärinsä katsoivat ongelmien kuuluvan normaaliin vanhenemiseen. Hänen lääkärinsä oli muuten siinä mielessä edistyksellinen, että oli suositellut Sallylle vastusharjoittelua hidastamaan osteoporoosin etenemistä ja lihaskatoa, jotka olivat edenneet edellisvuosina kiihtyvää vauhtia.

Kun Sally tuli tapaamaan meitä, hän oli vastahakoinen aloittamaan voimaharjoitteluohjelmaa tai muuttamaan ravitsemustaan. Me ohjasimme häntä lempeästi, mutta päättäväisesti.

Ohjeemme perustuivat tiettyihin muutoksiin hänen ruokavaliossaan ja elämäntavoissaan. Kahden kuukauden sisällä Sally saattoi lopettaa kilpirauhaslääkityksensä, pääsi eroon sappivaivoistaan, hoikistui neljä vaatekokoa ja masennusoireet katosivat. Kuuden kuukauden harjoittelun ja ruokavalion noudattamisen jälkeen huomattiin, ettei hänellä enää ollut osteoporoosia.

Sallyn lääkäri oli erityisen kiinnostunut lisääntyneesti luuntiheydestä. Hän kysyi Sallyltä, mitä muutoksia tämä oli tehnyt. Kun Sally kertoi, kuinka oli muuttanut ruokavaliotaan, lääkäri pohti hetken ja sanoi sitten: “No, se se ei ainakaan ole! Pelkällä ruokavalion muutoksella ei voida saada aikaan tuollaisia muutoksia.”

Jorge, 40 vuotta

Aloittaessamme yhteistyön Jorgen kanssa hänen ensisijaisena tavoitteenaan oli pudottaa painoa. 175-senttisenä ja 146-kiloisena Jorge oli hyvää vauhtia matkalla kohti vakavia sairauksia, joihin altistivat kakkostyypin diabetes ja vakava ylipainoino. Jorgen tapaukseen liittyi myös ongelma, josta hän sen paremmin kuin hänen lääkärinsäkään eivät päässeet selvyyteen. Aina kun Jorge söi, hänelle puhkesi ihottuma ja hänen kielensä turposi valtavasti. Tästä syystä Jorgen oli pidettävä epi-pen kaikkialla mukanaan, samoin kuin niiden, jotka ovat pahasti allergisia ampiaisenpistoille tai pähkinöille.

Jorge on ammatiltaan lakimies ja joutui kiirehtimään oikeussalista päivystykseen monta kertaa viikossa saadakseen antihistamiinia kielensä turpoamisen pysäyttämiseksi. Hänen lääkärinsä olivat hämmentyneitä. Verikokeissa ei näkynyt erityisiä allegioita eikä hänellä ollut testien mukaan varsinaista autoimmuunisairautta. Tietyt immuunisolut olivat selvästi yliaktiivisia, mutta epätyypillisellä tavalla, joka sai niin allergia- kuin reumalääkäritkin raapimaan päätään.

Me suosittelimme Jorgelle ruokavalionmuutosta, jota hän vastusti voimakkaasti. Ja täytyy sanoa: harvoin törmää ihmiseen, joka on yhtä sopiva lakimieheksi kuin Jorge! Puoliksi anellen ja puoliksi uhkaillen saimme Jorgen lopulta suostumaan ja taivuttelimme hänet noudattamaan ohjeita kuukauden ajan. Pahimmassa tapauksessa hän ei olisi menettänyt mitään ja parhaassa tapauksessa hänen ongelmansa voisivat helpottaa.

Jorge alkoi noudattaa ohjeita ja hänen kielensä lakkasi turpoamasta. Nyt, vuotta myöhemmin, Jorge painaa 115 kiloa ja etenee kohti 100 kilon tavoitepainoaan. Lisäksi hän puhuu nykyään puolestamme sen sijaan, että olisi meitä vastaan.  Ja vaikka ei ole tarkoituksena liikaa pilkata Jorgea hoitaneita lääkäreitä, on kuitenkin mainittava, että Jorgen kerrottua tekemistään muutoksista lääkärit eivät uskoneet niiden saaneen aikaan tapahtumien käännettä. Mitä muutoksia Jorge siis teki?

Suurimmalle osalle ihmisistä tulee yllätyksenä, että kaikkien yllä kuvattujen ongelmien taustalla oli sama ruokavalion ainesosa: gluteeni.

Gluteeni on vehnän, rukiin ja ohran sisältämä viljan proteiini. Muut viljat, kuten maissi ja riisi, sisältävät samankaltaisia, mutta vähemmän ongelmallisia proteiineja (tästä lisää myöhemmin).

Ja kyllä: leipä, pasta ja keksit ovat herkullisia. Ne ovat myös todennäköisesti tappavia. Tämän kirjan muista osioista olen valmis päästämään sinut helpommalla mitä tulee teknisten yksityiskohtien ymmärtämiseen. Suurin osa ihmisistä ymmärtää jollakin lailla insuliinin ja suuren hiilihydraattimäärän yhteyden. Ihmiset alkavat myös vähitellen tajuta ns. hyvät rasvat. Niistä aiheista en tule pitämään pistokoetta. Tästä poiketen vaadin, että luet tämän viljasta kertovan kappaleen huolellisesti, pohdit sen sisältöä ja teet sitten, mitä suosittelen.

Opimme pian gluteenista, viljasta ja niiden rooleista sairauksissa. Sen jälkeen kerron konkreettisia esimerkkejä, joiden perusteella voit päätellä, kuinka paljon terveempi olisit ilman viljoja. Sitten pallo on sinulla. Jos haluat olla terve, löydät itsellesi sopivan tavan noudattaa ohjeitani.


Olemme kaikki nähneet valokuvia tai videoita tupakoitsijoista, jotka ovat kuolemassa keuhkosyöpään, mutta tupakoivat edelleen trakeotomiaputkiensa  kautta. Uskomatonta, mutta totta. Mikä saa ihmisen tekemään sellaista? Gluteeninkulutus on linjassa aski päivässä -tupakoinnin kanssa.

Aloitetaan alusta.

Viljojen anatomia

Kun puhun “viljoista”, puhun yhdestä viljeltävien heinäkasvien muodosta. Näihin kuuluvat vehnä, ruis, kaura, ohra, hirssi, riisi ja durra. Nämä kasvit ovat 2000-5000 vuotta viljeltyjen villikasvien johdannaisia tai jälkeläisiä. Kaikki viljat rakentuvat anatomisesti seuraavasti:

Lese:

Lese on käsittelemättömän viljanjyvän ulkokuori. Se sisältää vitamiineja, mineraaleja ja lukuisia proteiineja ja antiravinteita, joiden tarkoituksena on estää viljan metsästäminen eli syöminen. Jos katsotaan esimerkiksi tummaa riisiä, lese on se riisinjyvää peittävä hiutaleinen ulkokerros.

Ydin:

Viljan ydin on pääasiassa tärkkelystä ja sisältää myös pienen määrän proteiinia. Se on kasvavan viljan energianlähde. Jos katsotaan valkoista riisinjyvää, se on itse ydin, josta lese ja alkio on poistettu.

Alkio:

Alkio on viljan varsinaisesti lisääntyvä osa.

Luonnossa viljat leviävät tuulen mukana, ja kun olosuhteet ovat suotuisat, alkio aloittaa kasvuprosessin käyttäen ydintä ravinnokseen. Saattaa tulla yllätyksenä, mutta kasvit(-kaan) eivät ole hyväntahtoisia, epäitsekkäitä organismeja, jotka vain odottavat jälkikasvunsa päätyvän suuhusi sushiriisinä tai ranskanleipänä. Viljat, kuten muutkin maapallon olennot, ovat taistelleet olemassaolostaan riittävän kauan osatakseen selviytyä. Viljoille tämä on kuitenkin erityisen haastavaa, sillä niiden ravintorikkain osa (jonka me syömme), sattuu olemaan myös osa niiden lisääntymisrakennetta.

SIVUHUOMAUTUS: kaura, kinoa ja muut valheelliset ystävät

“Hei Robb, ymmärrän huolesi, mutta ravitsemusterapeuttini kertoi minulle kauran olevan gluteenitonta, joten ei liene syytä olla huolissaan aamupuurosta?” Jep, minäkin pidän puurosta, mutta kaura sisältää gluteeninkaltaisia proteiineja. Viljakasveille on tyypillistä, että ne sisältävät proteiineja, joissa on runsaasti aminohappo proliinia. Nämä prolamiinit (proliinipitoiset proteiinit) ovat ruoansulatukselle vaikeita pilkkoa ja säilyvät siten kokonaisina matkallaan suolistossa. Tuloksena on suoliston ärsytys, lisääntynyt tulehdustila ja mahdollinen autoimmuunisairaus.

Myös maissinsyönti aiheuttaa vastaavan ongelman. Opittuasi nyt kaiken edellämainitun voit joko huomioida sen tai jättää omaan arvoonsa. Fakta on, että viljat ovat merkittävä ongelma suurimmalle osalle ihmisiä. Poistamalla nämä viljat ruokavaliostasi huomaat eron: voit paremmin ilman. Jos lisäät ne takaisin ruokavalioosi… No, olosi ei ole sama. Muista myös, että viljojen aiheuttama tulehdustila on osallisena myös painonpudotuksessa. Älä siis ohita tätä, mikäli ensisijainen tavoitteesi on saada tiukka pylly. Pyydän sinua kokeilemaan kuukauden ajan ruokavaliota, jossa korvaat viljat hedelmien ja kasvisten käytöllä. Kuulostele oloasi. Eihän se ole liikaa vaadittu?

Jotta ýmmärtäisit kokonaisuuden, käsitellään samalla aiheeseen kuuluvat “kokojyväviljat” sekä kinoa (quinoa).

Kun huomioidaan viljojen antiravinneominaisuudet ja taipumus aiheuttaa sekasortoa ruoansulatuselimistössämme, niiden syöminen osana ruokavaliota ei ole kestävä valinta terveyden tai pitkäikäisyyden kannalta. Tähän kategoriaan liittyvät tässä yhteydessä myös maitotuotteet ja palkokasvit.

Kinoa nousee säännöllisesti esiin keskusteluissa, jotka menevät suunnilleen näin: “Robb, oletko kokeillut tätä kinoajuttua. Se ei ole vilja eli se on ok?”

Olet varmaan kuullut ilmaisun “jos se näyttää ankalta ja vaakkuu… “(“…se on ankka”, suom.huom.). Kinoa ei ole kasvitieteellisesti katsoen vilja, mutta koska se on kehittynyt samanlaisessa biologisessa lokerossa, kinoalla on vastaavat ominaisuudet kuin viljoilla mukaan lukien kemiallinen puolustusmekanismi, joka aiheuttaa suolistoärsytystä. Kinoa sisältää saippuankaltaisia molekyylejä, joita kutsutaan saponiineiksi. Toisin kuin gluteeni, joka kiinnittyy suoliston kuljettajamolekyyliin, saponiinit yksinkertaisesti puhkaisevat reikiä suolistonukan soluihin. Se on juuri niin ikävää kuin miltä kuulostaa. Saponiinit ovat niin vahvoja ärsykkeitä elimistön immuunipuolustukselle, että niitä käytetään rokotetutkimuksissa, kun halutaan aiheuttaa elimistössä voimakas immuunireaktio. Kokonaisuuden kannalta on tärkeää, että ymmärrät viljojen ja viljankaltaisten kasvien merkityksen terveydellesi.

Sulle yks ja mulle yks

Jotkut kasvit, kuten mustikat ja vastaavat hedelmät, ovat kehittäneet strategian nimeltään “luovu jostain saadaksesi jotain”. Olennot (meidät mukaanlukien) syövät näitä hedelmiä ja saattavat siemenet siten eteenpäin käytännöllisessä, lämpimässä ja lannoitetussa pakkauksessa, joka turvaa seuraavan sukupolven. Viemäröintijärjestelmät sikseen, tämä on järkevä vaihtokauppa. Olento, joka syö mustikoita, saa niistä hiukan ravinteita vastineeksi siitä, että levittää mustikansiemeniä seuraavia mustikkasukupolvia varten.

Toiset kasvit lähestyvät asiaa eri tavalla ja pyrkivät torjumaan metsästyksen verhoamalla itsensä ikäviin ainesosiin, jotka joko ärsyttävät elimistöä tai ovat silkkaa myrkkyä. Ajatellaan esimerkiksi myrkkymurattia tai myrkkysumakkia. Nämä kasvit ovat kehittäneet kemiallisia aseita, öljyjä, joilla on taipumus imeytyä eläimiin niiden ihon läpi, kun kasvin lehtien kanssa joutuu kosketuksiin. Öljy laukaisee elimistön immuunijärjestelmässä hälytyksen. Lymfosyytit ja muut valkosolut hyökkäävät öljyn kimppuun ja tuottavat oheistuotteena tulehdusta aiheuttavia kemikaaleja, jotka saavat aikaan ihottuman. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun puhumme seuraavan kerran viljoista. Se saattaa helpottaa sen hahmottamista, mitä tapahtuu, kun syömme tällaisia ruokia.

Jos vertaamme viljoja yllämainittuihin strategioihin – mustikan “luovu jostain saadaksesi jotain” tai myrkkumuratin “painu penaaliin”- huomaamme, että viljat ovat lähempänä myrkkymurattia. Jos vilja syödään, se on viljan loppu. Se ei tarkoita, että vilja antautuisi ilman taistelua! Viljat ovat käsittämättömän hyvin varustautuneita kemialliseen sodankäyntiin.

Lektiinit:

Viljat sisältävät useita proteiineja, joista osaa kutsutaan lektiineiksi (joita ei pidä sekoittaa hormoniin nimeltä leptiini). Lektiinit kiinnittyvät tiettyihin molekyyleihin ja ovat siten “tunnistajan” roolissa biologisissa järjestelmässä. Katsotaan esimerkiksi vehnänalkion agglutiinia (WGA), joka on yksi ilkeimmistä lektiineistä, mutta myös yksi parhaiten tunnetuista. Muistakaa, että WGA:ta (tai vastaavia molekyylejä) on kaikissa viljoissa, mutta minun ja muiden tutkijoiden näkemyksen mukaan gluteenia sisältävät vehnä, ruis ja ohra ovat todennäköisesti terveyden kannalta pahimpia. Maissi ja riisi voivat olla ongelmallisia, mutta ne ovat turvallisempia silloin tällöin käytettyinä (palaamme tähän myöhemmin), toisin kuin gluteenipitoiset viljat. WGA ja samankaltaiset lektiinit ovat ongelmallisia monista syistä:

1. Lektiinit eivät pilkkoudu normaalissa ruoansulatusprosessissa. Tästä seuraa, että suolistoon joutuu suurikokoisia käsittelemättömiä proteiineja. Mikäli muistat, suurin osa proteiineista pilkotaan ruoansulatusprosessin aikana, mutta joidenkin viljaproteiinien rakenne tekee niistä erittäin hankalia sulattaa (nörteille: nämä proteiinit sisältävät paljon aminohappoproliinia). Viljat sisältävät myös proteaasi-inhibiittoreita (myös maitotuotteet ja jotkin muut ruoat sisältävät näitä), jotka edelleen vaikeuttavat vaarallisten lektiinien sulamista. Proteiinien puutteellinen pilkkoutuminen johtaa vakaviin ongelmiin, kuten pian opit.

2. Lektiinit sitoutuvat ruoansulatuskanavan reseptoreihin ja kulkeutuvat koskemattomina elimistöön. Muistatko, kuinka aminohapot ja sokerit kulkeutuivat suolistosta elimistöön ruoansulatuksen aikana? Tietyt lektiinit “huijaavat” kuljetusmolekyylejä päästäkseen elimistöömme koskemattomina.

3. Elimistö erehtyy helposti pitämään näitä suurikokoisia, koskemattomia proteiinimolekyylejä elimistölle vieraina tunkeilijoina samaan tapaan kuin bakteereita, viruksia ja loisia. Vaikka sitä ei ole mukava ajatella, suolisto ei ole paras paikka hengailla. Suolisto on merkittävä bakteerien ja virusten aiheuttamien tulehduksien lähde, ja immuunijärjestelmä on koko ajan valmiudessa tuhoamaan patogeeneja. WGA ei kulkeudu elimistöön vain koskemattomana, se myös vahingoittaa suoliston seinämää sallien näin muiden proteiinien pääsyn järjestelmään. Mikä tekee tästä ongelmallista? Immuunijärjestelmämme hyökkää näitä vieraita proteiineja vastaan ja valmistaa vasta-aineita tuhotakseen ne. Nämä vasta-aineet ovat erityisen tarkkoja vieraiden proteiinien muodoista. Valitettavasti nämä proteiinit muistuttavat usein elimistömme omia proteiineja.

Velipuoli – molekyylimimiikka

Proteiinit koostuvat molekyyleistä, joita kutsutaan aminohapoiksi (AA). Kuvitellaan hetki, että eriväriset ja -muotoiset legopalikat markkeeraavat näitä erilaisia aminohappoja. Kuvittele jono legopalikoita, jossa on selvä jaksotus; sanotaan, että se on viidestä kymmeneen legopalikkaa pitkä. Kuvittele nyt toinen, identtinen ryhmä legopalikoita toisten legopalikoiden päällä. Ylimpänä oleva viiden tai kymmenen palikan jono on identtinen lyhyen pätkän kanssa.

Oletetaan, että lyhyt pätkä on WGA ja pitkä pätkä insuliinia tuottavan haimasi beetasolujen proteiini. Jos immuunisolut hyökkäävät WGA:n kimppuun ja tuottavat vasta-aineita (koska elimistö tulkitsee WGA:n bakteeriksi tai virukseksi), nämä vasta-aineet eivät tartu vain WGA:han, vaan ne voivat takertua myös haimasi proteiiniin. Kun WGA:n vasta-aine tarttuu haimaasi, se aiheuttaa immuunireaktion haiman kudosta vastaan. Haimasi vahingoittuu tai tuhoutuu ja sinusta tulee ykköstyypin diabeetikko. Jos tuo proteiini olisi ollut aivojesi myeliinituppi, tuloksena kehittyisi MS-tauti.

Keliakia

Suurin osa ihmisistä tietää, mikä keliakia on. Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka aiheuttajana on vehnässä, rukiissa, ohrassa ja hirssissä oleva proteiini nimeltään gluteeni. On yleisesti tunnettua, että keliakia on lektiinien aiheuttama autoimmuunisairaus. On myös selvää, että keliaakikot kärsivät tavallista enemmän muista autoimmuunisairauksista kuten nivelreumasta, punahukasta, Sjögrenin syndroomasta, MS-taudista sekä joukosta muita autoimmuuniongelmia. Tätä tosiasiaa ei olla jostain syystä huomioitu tutkimuksessa kuin vasta äskettäin, kun osoitettiin keliakian ja muiden autoimmunisairauksien kehittymisen välinen yhteys.

Vasta nyt on ymmärretty, että WGA ja muut lektiinit vaikuttavat merkittävästi transglutaminaasiin (TG). Transglutaminaasi on entsyymi, joka muuntaa jokaista proteiinia, jonka kehomme valmistaa. Niin sydämen, aivojen, munuaisten kuin lisääntymiselinten. Joten kun lektiinit aiheuttavat ongelmia TG:n kanssa, ja TG puolestaan muuntaa kehomme jokaista proteiinia, kuinka laajoja ongelmia lektiinit voivat aiheuttaa? Toivon, että vastaus on itsestäänselvä – lektiinit vaikuttavat jokaiseen elimistömme osaan. Lisääntymisongelmat, vitiligo (ihotauti, jossa ihminen menettää ihon pigmentin), Huntingtonin tauti, narkolepsia – olemme löytäneet satoja terveysongelmia, joihin lektiinit ovat syyllisiä. Asiasta ei ole vain tieteellistä näyttöä, vaan olemme myös havainnoineet kliinisiä muutoksia, joita viljan, palkokasvien ja maitotuotteiden poistaminen on aiheuttanut näissä sairauksissa. Ja vaikka en haluaisi tehdä tätä sinulle, meidän on palattava jälleen suolistoon.

Taasko ruoansulatus?

Kun ruoka jatkaa matkaansa vatsalaukusta ohutsuoleen, siihen sekoittuu sappinesteitä, joita maksa tuottaa ja sappirakko varastoi. Sappineste on saippuankaltaista ja kriittistä ruoansulatuksellemme ja rasvojen imeytymiselle. Sappinesteen lisäksi haimasta vapautuu ruoansulatusentsyymejä, jotka ovat elintärkeitä ruoansulatukselle. Suurin osa ruoansulatusprosessista tapahtuu suolistomme suolinukan minimaalisissa rakenteissa. Seuraavaksi katsotaan, kuinka lektiinit vaikuttavat suoliston seinämään saadakseen aikaan autoimmuuniteetin.

Lektiinit, kuten WGA, sitoutuvat suolinukan reseptoreihin, mikä sallii WGA:n kulkeutumiseen elimistöön. Tämä on yllä kuvatun autoimmuunireaktion mekanismi. Jos suoliston seinämä (suolinukka) vahingoittuu, kaikki suoliston läpi kulkeva voi päästä elimistöön. Ja kyllä, se on juuri niin vakavaa kuin miltä kuulostaa. Ollaan tilanteessa, jossa paitsi syntyy WGA:n vasta-aineita, mikä sinällään johtaa autoimmuniteettiin, myös moninaisten allergioiden kehittyminen on mahdollista, kun sulamaton ruoka pääsee lävistämään suoliston seinämän. Näin voi tulla allergiseksi esimerkiksi kanalle, naudalle, omenoille tai muille yleensä hyvin siedetyille ruoille.

Lisäksi suoliston ollessa vioittunut ihminen altistuu ryhmälle kemikaaleja, jotka normaalisti pysyisivät suolistossa. Tämä saattaa johtaa esimerkiksi kemikaaliyliherkkyyssyndroomaan, joka yhdistetään pääasiassa psykiatrisiin ongelmiin varsinaisten somaattisten sairauksien sijaan.

Jotta asia tulisi täysin selväksi: kaikki, mikä vahingoittaa suolenseinämää (bakteerit, virukset ja loistartunnat mukaan lukien, unohtamatta alkoholia, viljoja, palkokasveja ja maitotuotteita) voi altistaa autoimmuunisairauksille, monille kemikaaliyliherkkyyksille sekä yleensä hyvin siedettyjen ruokien allergisuudelle.

Kuten brasilialaisen jujutsun valmentajani sanoo, “Tämä mielipide ei ole, tämä fakta on.”

Sapekasta

Samaan aikaan, kun ruoansulatuksellinen onnettomuus tapahtuu, kehittyy monia muita ongelmia. Sappirakon tehtävänä on vapauttaa sappinesteitä kun ruoka siirtyy vatsalaukusta pohjukaissuoleen. Kun suoliston seinämä on vahingoittunut, kemiallista lähettiä nimeltään kolekystokiini (CCK) ei vapaudu. CCK lähettää tavallisesti käynnistysmerkin sappirakolle ja aloittaa siten haiman ruoansulatusentsyymien erittymisen. Kun tämä merkinanto estyy, emme pysty sulattamaan ruokaamme kunnolla, jonka seurauksena erityisesti rasva ja proteiini tuottavat ongelmia. Puutteellinen sappinesteen erittyminen sallii kolesterolikiteiden muodostumisen sappirakkoon, mistä seurauksena ovat sappikivet.

Sappirakon poistaminen, joka on tavallinen lääketieteellinen toimenpide, poistaa tehokkaasti tämän varoitussignaalin. Sappikivet ovat ongelman oire, hälytys. Sen sijaan, että hoidettaisiin ongelmaa (eli eliminoitaisiin ruokavalion viljat), sappirakko leikataan kokonaan pois. Ihmiset, joilta sappirakko on poistettu, ovat lähes varmuudella diagnosoimattomia keliaakikoita, ja heillä on luultavasti lukuisia muita eteneviä sairauksia. Oman kokemukseni mukaan näillä yksilöillä on valtavasti ruoansulatusongelmia, jotka kulminoituvat dysfagiaan tai nielemisvaikeuksiin.

Huomio!

CCK:n ja sen sukuisten hormonien (PYY, adiponektiini) ruoansulatuksen merkinantomekanismin häiriintyminen on todella vakava ongelma. Paitsi, että ruoansulatusprosessimme on vakavasti vahingoittunut, myös suurin osa kylläisyydestä kertovasta merkinannosta katoaa. Emme pysty sulattamaan ruokaamme kunnolla, olemme aina “nälkäisiä” ja se ruoka, jota erityisesti himoitsemme eli puhdistetut viljat ja sokeri, ovat koko ongelman alku ja juuri.

Aina paranee

Toinen osa viljojen meitä vastaan käyttämästä kemiallisesta puolustusmekanismista on ryhmä entsyymejä, joita kutsutaan proteaasi-inhibiittoreiksi. Proteaasi-inhibiittorit estävät proteiinien pilkkomisen. Tämä tarkoittaa sitä, että syötyäsi viljoja elimistösi ei pysty tehokkaasti sulattamaan aterian proteiinia. Proteaasi-inhibiittorit estävät myös lektiinien kuten WGA:n sulamisen, mikä tekee näistä vaikeasti sulavista kappaleista käytännössä tuhoamattomia. Tämä jättää jälleen useampia suurikokoisia proteiineja suolistoon, mikä lisää todennäköisyyttä autoimmuniteetin, allergioiden ja kemiallisten yliherkkyyksien kehittymiseen.

Erittäin osteoporoottista?

Jos et jo ole sairas viljojen ajattelemisesta, katsotaan vielä yhtä tekijää: antiravinteita kuten fytaatteja. Fytaatit ovat tärkeitä siemenille ja viljoille, koska ne sitovat tiukasti metalli-ionit (kuten magnesiumin, sinkin, raudan, kalsiumin ja kuparin), jotka ovat välttämättömiä viljan kasvulle ja kehittymiselle. Jos metalli-ionit eivät ole tiukasti sitoutuneita fytaatteihin, itäminen saattaa tapahtua ennenaikaisesti, mikä voi johtaa viljan tuhoutumiseen.

Kun syömme viljoja, fytaatit ovat edelleen aktiivisia ja voimakkaasti sitoutuneita kalsiumiin, magnesiumiin, sinkkiin ja rautaan. Tämä tarkoittaa, että kalsium, magnesium, sinkki tai rauta eivät ole imeytyvässä muodossa. Antiravinteiden, kuten fytaattien, toiminta sekä lektiinien ja proteaasi-inhibiittorien suolistoa vahingoittavat tekijät maksoivat neoliittisille esi-isillemme keskimäärin 15 senttiä pituutta, kun heitä verrataan paleoliittisiin esi-isiimme. Tämä oli suoraa seurausta neoliittisesta ruokavaliosta, johon kuuluivat viljat ja palkokasvit. Oletko huolissasi osteoporoosista tai raudanpuuteanemiasta? Kärsitkö väsymyksestä tai sydänongelmista, jotka saattavat johtua magnesiumin puutteesta? Oletko orjallisesti noudattanut “järkevää” dieettiä, joka koostuu kokojyväviljoista, palkokasveista ja vähärasvaisista maituotteita, joita kaikkia lääkärisi ja ravitsemusterapeuttisi suosittelevat? Näetkö, kuinka naurettavia suositukset ovat kaiken sen valossa, mitä olet nyt oppinut viljoista, palkokasveista ja maitotuotteista?

Kiitos herra, saanko toisen!

Vielä kertauksena, kuinka viljat aiheuttavat imeytymisongelmia ja kuinka se vaikuttaa terveyteemme ja hyvinvointiimme:

1. Viljat vahingoittavat suoliston seinämää. Jos suolisto on ärsyyntynyt, ravintoaineet eivät imeydy. Tarvitsemme terveet villukset ja mikrovillukset ravinteiden imeytymiseksi, olipa ravinto proteiinia, hiilihydraattia, rasvaa, vitamiineja tai mineraaleja.

2. Viljojen syöminen vahingoittaa sappirakkoa ja sen toimintaa. Jos rasva ja rasvaliukoiset ravinteet kuten A-, D- ja K-vitamiinit eivät imeydy, elimistösi ei pysty hyödyntämään imeytyneitä mineraaleja, puhumattakaan riittämättömästä välttämättömien rasvahappojen saannin aiheuttamasta ravinnepuutoksista.

3. Metalli-ioneihin tiukasti sitoutuneet viljojen fytaatit estävät niiden imeytymisen. Analyyttiset kemistit itse asiassa käyttävät puhdistettuja fytaatteja kokeissa, joissa on tärkeää mitata metalli-ionien kuten kalsiumin, sinkin tai raudan määrää näytteessä, koska fytaatit sitoutuvat näihin metalleihin tiukemmin kuin lähes mihinkään muuhun molekyyliin. Sama tapahtuu kun syöt fytaatteja eikä tämä tarkoita hyvää luuston terveydelle tai raudan imeytymiselle.

4. Tervetuloa autoimmuniteetti ja syöpäsairaudet! Kun suoliston seinämä on vahingoittunut, olemme erityisen korkeassa riskissä sairastua autoimmuunisairauksiin, kuten Hashimoton kilpirauhassairauteen sekä useihin eri syöpäsairauksiin, joista esimerkkinä mm. lymfooma. Haima ei toimi kunnolla viljojen CCK-ongelmien ja korkeiden insuliinitasojen aikaansaaman tulehdustilan vuoksi. Tämä tulehdustila on mahdollinen haimasyövän ja haimatulehduksen aiheuttaja.

Miksi näin tapahtuu? Koska viljat eivät voi sulattaa sitä, että haluat syödä ne. Viljat ovat valmiita ja kyvykkäitä taistelemaan sinua vastaan. Tässä on lyhyt lista ongelmista, jotka liitetään vuotavan suolen syndroomaan sekä autoimmuunireaktioon:

  • hedelmättömyys
  • 1. tyypin diabetes
  • multippelisskleroosi (MS-tauti)
  • nivelreuma
  • punahukka
  • vitiligo
  • narkolepsia
  • skitsofrenia
  • autismi
  • masennus
  • Huntingdonin tauti
  • lymfooma
  • kilpirauhasen vajaatoiminta
  • porfyria

Mutta enhän minä ole sairas?

Jotkut teistä saattavat ajatella, ettei teillä ole tämän kanssa mitään tekemistä. Olette syöneet viljoja, palkokasveja ja maitotuotteita koko ikänne ja voitte “hyvin”. Ehkä. Epäilen silti, ettei se ole koko totuus. Lyön vetoa, että jos poistat ruokavaliostasi neoliittiset ruoat kuukauden ajaksi, huomaat dramaattisen eron olossasi ja suorituskyvyssäsi. Miksi? Koska syödessäsi näitä ruokia on lähes varmaa, että kärsit suolistoärsytyksestä sekä muista systeemisen tulehdustilan oireista.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa tyypin 1 diabetestä (joka on autoimmuunisairaus) sairastaneita lapsia tutkinut ryhmä teki löydöksen, jonka mukaan merkittävällä osalla näistä lapsista oli avoin suolistopatologia eli keliakia. Joidenkin kokeissa näkyi keliakiavasta-aineita, mutta suurimmalla osalla näistä lapsista sekä WGA-vasta-ainetesti (yleinen verikoe keliakian toteamiseksi) että suoliston koepala näyttivät negatiivista tulosta. Lääkärit siis olettivat, ettei gluteenilla ollut osaa tai arpaa lasten vointiin. Mielenkiintoista kyllä, lähes kaikilla lapsilla oli mikrovilluksissa transglutaminaasin vasta-aineita.

Tutkimuksen tekijät epäilivät, että suurimmalle osasta lapsista kehittyisi jossain vaiheessa keliakian kaltainen tila. Tässä nähdään, että suoliston ärsytys voi olla melko huomaamaton, mutta johtaa silti autoimmuniteettiin. Kun autoimmuniteetti on kerran puhjennut, se voi ja yleensä johtaakin edelleen muihin ongelmiin. Tämä jää todennäköisesti huomaamatta lääkäriltäsi tai ravitsemusterapeutiltasi, erityisesti jos keliakiaverikokeesi osoittavat negatiivista. Siinä mielessä he ovat hölmöjä, mutta kysehän on vain terveydestäsi.

Voit luottaa lääketieteen ammattilaisiin ja siihen, että he tietävät aina parhaiten. Vaihtoehtoisesti voi tehdä yksinkertaisen testin: noudata paleoruokavaliota ja kuulostele miten voit ja mitä suorituskyvyllesi tapahtuu. Ja kyllä, voin jo kuulla lääketieteilijöiden sanovan, että se perustuu “vain kokemukseen”. Jos siis haluat pelastaa itsesi, et luultavasti tule saamaan tässä asiassa juurikaan tukea, ellei sinulla ole erityisen kaukonäköinen ja edistyksellinen lääkäri.

Mistä sitten tiedät varmasti, että sinulla on tai ei ole ongelmia näiden ruoka-aineiden suhteen? Vastaus on itsestäänselvä: poista mahdollisesti ongelmia aiheuttavat ruoat! Lisää ne taas ruokavalioosi kuukauden tai kahden kuukauden kuluttua. Kokeile, mitä tapahtuu. Tässä piilee kuitenkin vaaransa. Suolisto pysyy vahingoittuneena, vaikka altistuisit gluteenille tai vastaavalle aineelle kerran kymmenessä tai viidessätoista päivässä. Tämä saattaa aiheuttaa hämmennystä, kun karsii ruokavaliostaan gluteenia, mutta ei huomaa terveydentilassaan parantumista. Luotettavaan kokeiluun ei siis riitä “lähes täydellinen” suoritus. Sinun täytyy noudattaa ohjeita tismalleen 100% ajasta 30 päivän ajan, ja vasta sitten kokeilla, mitä tapahtuu, kun palaat vanhaan ruokavalioosi.

Ja ollakseni rehellinen, vanhaan ruokavalioon palaaminen on vain sinua varten, ei minua. Jos konsultoisin sinua puhelimitse, kysyisin “miten voit, kun söit sen palan leipää?” ja tietäisin täsmälleen, miten olisit voinut – olen nähnyt tämän tapahtuvan tuhansia kertoja. Minua ei siis tarvitse vakuuttaa asiasta, vaan sinut. Kun lisäät gluteenin takaisin ruokavalioosi, et voi hyvin. Valitettavasti homma toimii näin. On sinun asiasi, ovatko terveys ja pitkä elämä mielestäsi sen arvoisia, että jaksat enimmäkseen vältellä näitä ruokia.

Kuulostaako tämä kaikki uskomattomalta? Muistele, kuinka kuvailin myrkkymuratin vaikutuksia ihoosi. Kun syöt viljoja, tapahtuu samanlainen reaktio, mutta nyt ärsytystä aiheuttavat öljyn sijaan lektiinit ja kärsijänä on suolistosi. Jos siis haluat paleoruokavaliostasi täyden hyödyn, sinun täytyy antaa sille todellinen mahdollisuus. Pahinta mitä voi tapahtua on, että vietät kuukauden ilman joitakin ruokia, joista pidät. Paras, mitä voi tapahtua, on huomata, että voit elää terveempänä ja voida paremmin kuin luulit olevan mahdollista.

Mutta minä pidän leivästä ja pastasta!

Jep, niin minäkin, mutta ne tekevät minut sairaaksi. Epäilen, että sinutkin. Viljat tekevät sinut kipeäksi nostamalla insuliinitasoja, sotkemalla rasva-happojen suhteen (n-3/n-6) ja ärsyttämällä suolistoasi, minkä lisäksi ne ovat myös addiktiivisia. Viljat, erityisesti niiden gluteenia sisältävä osa, sisältävät molekyylejä, jotka sopivat aivojemme opiaattireseptoreihin. Juuri niihin samoihin, jotka ovat hommissa, kun käytetään heroiinia, morfiinia tai Panacodia. Suurin osa ihmisistä pystyy luopumaan maissitortilloista tai riisistä. Mutta yritäpä saada ihmiset elämään ilman leipää, pullaa ja puuroa! Köniin tulee nopeammin kuin ehdit sanoa “kokojyvä”. Olen siis pahoillani, mutta minä en tee näitä sääntöjä. Minä vain kerron niistä.

En tiedä, miksi ryhdyin gluteenittoman elämän, liikunnan ja sinun terveytesi edistämisen lähettilääksi. Pääsisin helpommalla, kun olisin tyytynyt kauppaamaan ilotyttöjä, kokaiinia ja leivonnaisia.

Siitä huolimatta, tässä on esimerkkinä viikon ruokalista. On olemassa satoja hyviä vaihtoehtoja, mutta tässä on yksinkertainen ruokalista, jotta pääset alkuun ja saat käsityksen paleoruokavaliosta:

Viikko 1

Maanantai
AAMIAINEN: 2-4 keitettyä kananmunaa, pähkinöitä, pieni hedelmä tai marjoja
LOUNAS: ruokaisa kanasalaatti
VÄLIPALA: 55g kanaa, omena, pari avokadoviipaletta
ILLALLINEN: grillattua lohta, paahdettuja vihreitä papuja, salaatti

Tiistai
AAMIAINEN: lohen tähteet, saksanpähkinöitä
LOUNAS: salaattia, tomaattia, sipulia ja vähän ketsuppia/kurkkusalaattia tms. 1-2 jauhelihapihvin kanssa, appelsiini, manteleita
VÄLIPALA: kuivalihaa, makademiapähkinöitä
ILLALLINEN: grillikanaa, höyrytettyä parsakaalia, salaatti

Keskiviikko
AAMIAINEN: kanan tähteet salsan kanssa, puolikas avokado
LOUNAS: tonnikalaa ja kaalisalaattia
VÄLIPALA: tonnikalan ja kaalisalaatin tähteet
ILLALLINEN: haudutettua porsaankylkeä, tomaattikastiketta, kesäkurpitsaa, pilkottua kukkakaalia, basilikaa. Valmista suuri annos, ruokaa pitäisi jäädä usemmalle aterialle!

Torstai
AAMIAINEN: siivu kinkkua, 2-3 munan munakokkeli, hedelmä
LOUNAS: porsaankyljen jämät
VÄLIPALA: 2 kovaksi keitettyä munaa, manteleita
ILLALLINEN: wokattu naudansuikalesalaatti. Tarjoa salaattipedillä ja mausta balsamiviinietikalla.

Perjantai
AAMIAINEN: makkarapaistos
LOUNAS: helppo ceviche
VÄLIPALA: 55g kanaa, omena
ILLALLINEN: kesäkurpitsasta tehtyä spagettia (suom. huom. vuole esim. juustohöylällä). Valmista haluamasi tomaattikastikkeen kanssa, lisäksi jauhelihaa, oliiviöljyä

Lauantai
AAMIAINEN: kanaomenaspydäri
LOUNAS: 140-170g kalkkunaa, höyrytettyä parsakaalia, valuta päälle oliiviöljyä
VÄLIPALA: 55-85g kalkkunaa, porkkanaviipaleita, manteleita
ILLALLINEN: intialaistyylinen kaalisalaatti (coleslaw), porsaankyljen jämät, salaatti oliiviöljyllä

Sunnuntai
AAMIAINEN: munakas, bataattimuhennosta
LOUNAS: lampaanlihajauhelihapihvejä, tomaattia, salaattia, mansikoita
VÄLIPALA: kalkkunaa, avokadoa
ILLALLINEN: ruijanpallasta (suom. huom. se on kala), paahdettua parsaa, marjoja balsamiviinietikalla

Koko 30 päivän ruokalista ja lisätietoa Robb Wolfin kirjasta The Paleo Solution.

Entry filed under: diet, Nutrition. Tags: , , , , .

From treating the patient into participating the client’s life Suomenkielisiä paleoruokaohjeita

62 Comments Add your own

  • 1. hoohoo  |  October 28, 2010 at 21:01

    “Ehkä. Epäilen silti, ettei se ole koko totuus.” Tosi tieteellistä.

    Sori vaan, “ismiltä” tämäkin vaikuttaa, tekemällä yhden muutoksen koko elämä muuttuu.. Kohtuus kaikessa. Keskivertoruokavaliossa on todennäköisesti turhan paljon viljatuotteita, mutta miksi niin kovin usein luvataan että “kun syöt vain TÄTÄ tai kun ET syö ollenkaan TÄTÄ” niin siitä seuraa sitten hyvää ja kaunista. Tulee samantien huuhaan leima.

    Reply
    • 2. hoo hoo ittelles  |  August 2, 2012 at 14:24

      No kokeile kuukaus. Kerro sitten onko huuhaata. Mutu tuntuma on myös tuo sinun nykyinenkin ruokavalio.

      Reply
  • 3. Reine Westerling-Salo  |  October 29, 2010 at 00:46

    Mihin unohdit psoriasiksen sairauslistastasi? Viljoilla on siihen ratkaiseva merkitys. Autoimmuunisairaus sekin ja meitä on paljon.

    Reply
  • 4. Reine Westerling-Salo  |  October 29, 2010 at 00:49

    Unohdin myös kiittää erittäin hyvästä ja lisää (entisiin tietoihini)valaisevasta kirjoituksestasi. Toivottavasti mahdollisimman moni lukee sen.

    Reply
  • 5. Meri, Helsinki  |  October 29, 2010 at 05:49

    Hoohoo, älä turhaan pahoittele! Kuten sanottu, luettuasi tämän voit tehdä mitä haluat. Sitä en tiedä, miksi tieteellisen tekstin pitäisi olla kuluttajille suunnatussa kirjassa äärimmäisen asiallista ja miksei se saisi olla kirjoittajalleen ominaista. Varsinaisissa tiedejulkaisuissa sen kyllä ymmärrän, mutta Wolf on pyrkinyt kirjoittamaan teoksen, joka uppoaisi niihin epätieteellisempiinkin ihmisiin. Ja gluteenittomuus tai viljattomuus ei pelasta koko maailmaa, mutta ehkä aika monen ihmisen terveyden silti.

    Reine, proriasis kuuluisi kyllä listaan, mutta koska kyseessä on suomentamani artikkeli, ei voi lisätä alkuperäiseen mitään. Mutta erinomainen huomio ja lisäys. Hienoa, jos teksti oli sinusta hyödyllinen!

    Reply
  • 6. Pessi Peura  |  October 29, 2010 at 08:17

    Hyvä artikkeli. Viikon ruokavaliosi sisältää todella paljon lihaa. Haluatko perustella tätä valtaisaa lihajuhlaa? Jos tosiaan haluaa viljoja välttää ja lähtee noin lihapitoiselle ruokavaliolle, niin kannattaa kierrellä luomutiloja ja oikeastaan kannattaisi alkaa metsästämään.

    Olet mitä syöt. Olet sitä mitä syömäsi eläimet syö. Kalkkunat, broilerit, possut ynnä muut tehotuotannon helmet ruokitaan soijalla, maissilla ja viljoilla. Laadukasta ravintoa löytää kaupasta helpoiten kasvisosastolta. Lihan syöminen on lähtökohtaisesti aivan järkevää, mutta hormoneilla ja huonolla ravinnolla kasvatetun karjan suositteleminen on hieman kyseenalaista.

    Valaisisitko, että miksi ruokavaliosi on noin lihapainotteinen?

    Reply
  • 7. Simo  |  October 29, 2010 at 10:42

    Aina kun tulee jotain uutta mullistavaa tietoa jostain asiasta, ensimmäisenä tulee mieleen kysymys, miksei joku ole tutkinut ja julkistanut tällaista jo aiemmin. Varsinkin kun kysymys on viljasta, jota on käytetty tuhansia vuosia ympäri maailman. Miksei joku ole tehnyt esimerkiksi tutkimusta, missä 100 ihmistä syö viljatuotteita pari kuukautta ja 100 ihmistä ei syö. Ja sitten tutkittaisiin näiden ihmisten olotiloja erilaisilla mittareilla. Tämänhän pitäisi antaa selviä tuloksia, jos tuo ruokavalion muutos vaikuttaa jo noin selvästi kuukauden kokeilun jälkeen, kuten tekstissä sanotaan.

    En kuitenkaan halua täysin tyrmätä tätä, vain kyseenalaistaa!

    Reply
    • 8. Lee  |  January 6, 2013 at 13:08

      Vastaus yksinkertainen, mutta monijakoinen.. Ahne kauppamaailma ja lääketeollisuus. Jos ihmiset välttäisivät viljoja ja jalostettuja sokeireita ja köyhiä hiilihydraatteja ja transransvoja, niin nämä kaksi maailmanmahtia putoisivat polvilleen viikossa, kun 90% kauppojen tarjonnasta pilaantuivat hyllyyn ja ihmiset eivät enää tarvitsisi lääkkeitä, jotka vain “lievittävät flunssan tai allergian tms. vaivan oireita”. Menepä apteekkiin ja huomaa, kuinka kaikki lääkkeet ovat tarkoitettu vain oireiden hoitoon, eikä itse vaivaan. Tutustu myös lääkäri Antti Heikkilän ja Arstilan julkaisuihin, niin et enää ihmettele.(: Terveenpää elämää kaikille!!!

      Reply
      • 9. Anders  |  June 17, 2013 at 21:00

        Hyvä pointti Simolla tuossa aiemmin, ja aika vainoharhainen vastaus tuli siihen – ehkä kuitenkin on vielä sellaistakin tutkimusta olemassa, mitä tuo “ahne kauppamaailma ja lääketeollisuus” ei sabotoisi 🙂

        Itse kanssa samalla linjalla, eli kuulostaa mielenkiintoiselta ja ei itselläkään viljan, etenkään vehnän, ylenpalttisesta syönnistä mikään erityisen positiivinen fiilis, vaikkakaan en suosiltaan ajattelisi, että ne jotain myrkkyä olisi, etenkään kaikille ihmisille. Mutta olisi mielenkiintoista saada lisää tietoa aiheesta ja luulisi tosiaan, että olisi melko helppo todistaa tieteellisellä tutkimuksella tämä asia.

        Vaikuttaa, että tässä ruokavaliossa on paljon yhteistä atkinsin diettiin, kun katsoo viikon ehdotettuja ruoka-annoksia. Ja atkinsin diettihän tekee huomattavia muutoksia ihmisissä – usein kai hyviä – kuten laihtumista ja parempaa jaksamista (tasaisempaa verensokeripitoisuutta) ja pitempää kylläisyyden tuntua ja taisi olla jotain tutkimustulosta laskeneesta kolestrolista jne. Joten ratsastetaanko tässä nyt samalla idealla, eri nimellä, pienillä muutoksilla modattuna?

        Täytyy sanoa vielä, että kirjoitustapa kuulostaa aikalailla amerikkalaiselta best-seller-dieetti-propagandalta. Helpommin uppoaisi vähän objektiivisempi ja vähemmän musta-valkoinen tarkastelutapa. Mutta ehkä amerikan normi, jos ei kuitenkaan tieteellisiä kriteereitä täytä ja massamarkkinat tavoitteena. Mutta ei sillä etteikö voisi olla asiaakin. Pitää seurata aihetta tarkemmin. Toivottavasti tutkimusta aiheesta tulisi.

  • 10. Kiinnostunut  |  October 29, 2010 at 10:45

    Mitä tässä ruokavaliossa ollaan mieltä soijan käytöstä? Mm. soijarouheen tai soijamaidon? Vihreitä papuja on kuitenkin laitettu esimerkki ruokavalioon..
    ja mitkä kaikki lasketaan maitotuotteiksi? Myös voi? Ja puhutaanko tässä vain lehmänmaidosta? vai lasketaan kaikki eläinmaidot eli myös lampaan,vuohen jne? Vai jopa mm. kookos- ja soijamaito?

    Reply
  • 11. kyselijo  |  October 29, 2010 at 10:46

    toimiiko tämä`?

    Reply
  • 12. Tuomo  |  October 29, 2010 at 13:17

    Wolfin kirja on aivan loistava teos. Kiva, että yksi kappale siitä saatiin englantia taitamattomienkin suomalaisten ulottuville.

    Reply
  • 13. mou  |  October 29, 2010 at 14:22

    Ite oon kärsiny alavatsakivuista huomattavasti viimeisten vuosien ajan ja nyt oon sitten käyny keliakiatestissä toistamiseen, josta tulokset saan ensi viikolla. Tukkoiseen vatsaan tohtori määräsi jotain kuituvalmistetta nimeltä vi-siblins, joka on kyllä ollu suureksi avuksi tässä.

    Toisaalta olisi äärimmäisen mielenkiintoista kokeilla minkälaisia muutoksia itsessään huomaisi kuukauden dieetin jälkeen. Tuntuu vain että tuollaisen dieetin ylläpitäminen on suhteellisen kallista? Gluteenittomat leivät ja makaronit ovat tajuttoman kalliita, ellei sitten tietty korvaa niitä mainituilla vihanneksilla ja hedelmillä. On totuus, että gluteenin välttely on helkkarin työlästä, koska sitä on ihan kaikessa. Tämän lisäksi olen laktoosi-intolerantikko, joka tekee syömisestä edelleen entistä työläämpää.

    Pidän mielessä ja aion harkita tätä kovasti ja kuten sanottu, mitä siinä menetän.

    Reply
  • 14. Mira  |  October 29, 2010 at 14:48

    Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista.
    Olen luontaislääkärin suosituksesta vegaani+kala-dieetillä, koska diagnoosini on endometrioosi. (Yleinen sairaus josta ei oikein osata sanoa juuta eikä jaata.) Jos nyt jätän vielä viljat pois, niin mitä ihmettä sitä sitten syö? Onko sinulla kokemuksia/ajatuksia aiheesta? Ja löytyykö artikkeli netistä englanniksi tai ruotsiksi? Mieheni on juuri saanut diabetesdiagnoosin ja on ruotsinkielinen, ja näyttäisin artikkelin mieluusti hänellekin.

    Reply
  • 15. Meri, Helsinki  |  October 29, 2010 at 16:47

    Pessi, jos luet tarkemmin, huomaat, että kyseessä on Robb Wolfin kirjasta suomentamani artikkeli, ei siis oma tekstini. Lisäksi ruokavalio on esimerkkiruokavalio, jolla on tarkoitus tuoda näkyviin jonkinlainen vaihtoehto leipä-pasta-puuro-ruokavaliolle. Lihan osuus paleoruokavaliossa voi olla pienempi tai suurempi, on myös paleoruokailijoita, jotka eivät esim. syö lainkaan punaista lihaa, vaikka jonkin verran kalaa ja siipikarjaa.

    Paleossahan suositaan tottakai ensisijaisesti ns. ruohoa syönyttä luomulihaa ilman hormoneja sekä riistaa. Itse olen ratkaissut asian ostamalla jo pitkään pelkkää luomulihaa/eettisesti tuotettua lihaa ja tilaamalla isoja määriä kerrallaan pakkaseen suomalaisilta tiloilta, sekä nautaa että possua. Itse syön mahdollisimman laadukasta ja eettisesti kohdeltuja eläimiä, mahdollisuuksien mukaan myös riistaa. Lisäksi itse en syö mitenkään valtavasti punaista lihaa vaan enemmän kalaa.

    Viljalla ja soijalla kasvatetun karjan syömistä en suoranaisesti suosittele, mutta edelleen pidän sitä parempana vaihtoehtona kuin ylenmääräisesti erityisesti viljasta tulevia hiilihydraatteja ja sokeria sisältävää ruokavaliota. Tietysti mahdollisimman vähillä lisäaineilla, suurin osa luomua (toki sen mukaan, mikä on mahdollista ja mihin on varaa) ja raaka-aineista valmistettuna.

    Simo, kyseessä lienevät teollisuudenalojen kuten maatalouden intressit, valitettavasti. Tietoa on ollut jo pitkään, mutta ns. yleinen totuus “vaientaa” helposti toisinajattelijat ja tieto panttaantuu pitkäksi aikaa, toivottavasti ei kuitenkaan ikuisesti.

    Kiinnostunut, soijan käyttö on monessa suhteessa ongelmallista eikä sitä paleoruokavaliossa suositella. On kuitenkin ihmisiä, jotka vakaumuksensa tms. johdosta noudattavat paleota korvaamalla lihan soijalla.

    Vihreät pavut eivät muista pavuista poiketen ole tärkkelyspitoisia eli sisältävät siten merkittävästi vähemmän hiilihydraattia. Lisäksi niissä ei käsittääkseni ole yhtä suuria määriä antiravinteita.

    Maitotuotteiksi käsitetään henkilöstä riippuen joko kaikki lehmänmaitotuotteet, mutta usein, kuten itsenikin kohdalla, voi on poikkeus. Tämä johtuu siitä, että maidossa ongelmallisia ovat maitosokeri ja maitoproteiini, ei niinkään maitorasva. Optimaalisesti voinkin pitäisi olla ruohoa syöneen eläimen maidosta valmistettua.

    Maitotuotteista pastöroimattomat ruohoa syöneiden eläinten maidosta valmistetut ja esim. hapatetut tuotteet sopivat osalle, toiset sietävät myös vuohenmaitoa paremmin kuin lehmää. Myös esim. A2-karjan maito on paremmin siedettyä kuin A1-karjan.

    Kookosmaito ja muut kookostuotteet ovat erittäin tavallisesti käytettyjä paleossa ja suositeltaviakin, erityisesti luomukookosöljy on erinomaista terveydelle ja kestää mm. paistamista huippuhyvin.

    Soijamaitoa ei sen sijaan paleolla suositella.

    Kyselijo, kokeile ja kerro.

    Tuomo, mahtavaa, kun sitä Suomessakin on luettu jo joltisenkin verran! Ehkä saadaan vielä koko kirjakin suomennetuksi. 🙂

    Mou, erittäin lämpimästi ja vakavasti suosittelen kokeilemaan ruokavaliota, josta jätät pois kaikki viljat ja viljansukuiset tuotteet sekä maitotuotteet lukuunottamatta voita. Myös gluteenittomat viljat, jotka ovat nekin ongelmallisia. Ihminen ei tarvitse viljan kuitua, vaan hedelmistä, marjoista ja kasviksista sekä siemenistä ja pähkinöistä saatava kuitu “riittää”. Toivottavasti inspiroidut kokeilemaan, oli keliakiatestin tulos mikä tahansa! Siksikin kannustan, että olen itse kärsinyt vuosikymmenen ja ylikin vatsaongelmista, joita on tutkittu monesti, mutta syitä ei ole löytynyt. Laktoosi-intoleranssi on ollut ainoa “tulos”. Maidottomalla, viljattomalla, sokerittomalla ja lisäaineettomalla ruokavaliolla vatsani on kuin enkeli, vaikka syön esim. raakaa kaalia päivittäin. Tsemppiä! Kerro jos kokeilet.

    Mira, katso toinen blogini, monkeyfood.net, jossa on englanninkielisiä paleoruokaohjeita. Yritän tekaista myös jonkinlaisen pikaoppaan paleoon. Tämä artikkeli löytyy englanniksi tämän postauksen alussa mainitun linkin takaa, otsikolla How to keep the feces out of your bloodstream.

    Endometrioosin suhteenkin on käsittääkseni saatu hyviä tuloksia paleolla. Sitä en tiedä, miksi punainen liha ei sinulle kävisi?

    Reply
    • 16. endotar  |  February 17, 2012 at 16:45

      Endometrioosipotilaille ei todella suositella (ainakaan punaista) lihaa!
      Itseltäni leikattiin vastikää rajuksi yltynyt endo, jonka kirurgin mukaan olisi pitänyt aiheuttaa huomattavia kiputiloja. Itse en sellaisia huomannut, ja uskaltaisin kyllä väittää että monipuolisella enimmäkseen vegaanisella ruokavaliollani on ollut asian kanssa tekemistä. Aktiivisen elämän ja liikunnan vaikutteita toki väheksymättä! Viljatuotteita en ole jättänyt pois joskaan en suurkuluta -kun kroppa voi hyvin se ei valkoisia jauhoja kaipaa =)

      Reply
      • 17. Meri (Monkeyfood.net)  |  February 18, 2012 at 08:47

        Endotar, mielenkiintoista. Mihin tämä suositus perustuu?

      • 18. endotar  |  February 27, 2012 at 19:23

        Meri: maito- ja lihatuotteiden sisältämät tyydyttyneet rasvahapot ruokkivat estrogeenintuotantoa, joka siis stimuloi endometrioosia. Lihan sisältämä prostaglandiini puolestaan ruokkii tulehdustiloja jotka voivat endometrioosin kohdalla olla todella kivuliaita.

        Vehnää ei endometrioosipotilaille yleensä suositella myöskään, sen sijaan kaura on useammin suositeltujen ruoka-aineiden listalla!

      • 19. Meri (Monkeyfood.net)  |  March 5, 2012 at 20:53

        Jaa, jaa, aina oppii uutta. Samoin jostain juuri bongasin, lieneekö totta, että tehotuotettujen broilerin hormonit “siirtyvät” ihmiseen tms. ja nostavat siten mieshormonien määrää. Itselleni se sopisi hyvin, kun ovat niin alhaiset O_O 😀

        Olen taas hiukan muutellut ruokavaliota ja lisännyt laktoosittomia hapanmaitotuotteita jotka tuntuvat sopivan hyvin, vähentänyt rajusti punaista lihaa (olen syönyt lihaa aika pienen osan elämästäni enkä koskaan suuremmin, ennen kuin nyt – ehkä mun on vaan parempi olla lähes ilman) ja toisaalta lisännyt taas broileria, jota en vuosikausiin syönyt eettisistä syistä juuri koskaan. Nyt kärsii etiikka mutta olo on hyvä… On tämä vaikeaa, elämänmittainen laboratoriokoe 😉

        Liittyykö muuten endometrioosi mitenkään polykystisiin munasarjoihin?

      • 20. endotar  |  March 17, 2012 at 11:45

        Endometrioosi ja polykystiset munasarjat ovat omia erillisiä sairauksia/oireyhtymiä, mutta oireissa on useita liittymäkohtia. Kumpikin voi mm. kystia munasarjoihin, lapsettomuutta ja kroonista lantioseudun kipua, mutta aiheuttaja on eri.

        Endometrioosi kasvattaa kohdunkaltaista kudosta kohdun ulkopuolelle vatsaonteloon. Tämä kudos reagoi kuukautiskierron hormooneihin kohdun tavoin; kasvaa ja paksuuntuu ovulaation myötä, mutta koska ei voi vuotaa kuukautisina ulos, aiheuttaa kipu- ja tulehdustiloja vatsaonteloon. Kudos voi myös kasvaa eri elinten ympärille, ja mekaanisesti heikentää ja jopa estää näiden toimintaa. Diagnostiikka on hankalaa sillä tauti voidaan todeta varmasti vain tähystysleikkauksessa. Hoito on valitettavasti hyvin vaihtelevaa ja lääkäristä riippuvaista, Ruotsissa kuoli muutama kuukausi sitten nuori nainen endometrioosin seurauksena kun kasvusto oli ulkoapäin tukkinut suoliston. “Parannus”keinona suositellaan useinmiten joko raskautta tai ehkäisypillereitä -kumpikin ratkaisu lamauttaa endoa ruokkivan hormoonintuotannon ja toivottavasti kuihduttaa kasvuston. Mutta itse tauti on ja pysyy kunnes vaihdevuodet sen lopulta kuivuttavat kokoon. Niitä odotellessa yritän optimoida ruokavaliolla minkä voin =)

      • 21. Meri (Monkeyfood.net)  |  March 19, 2012 at 19:53

        Onpas endometrioosi kamala, en ole ymmärtänytkään. Kuulostaa todella ikävältä ja tuntuu tosi hurjalta, että joku on siihen jopa kuollut. Huh, toivottavasti ei iske omalle kohdalle, en halua palata pillereihin ja lapsia en halua.

        Tsemppiä optimointiin, mitä kaikkea se ikinä tarkoittaakaan! ❤

  • 22. luolanainen  |  October 29, 2010 at 20:40

    Kiitos, mahtavaa, laitan eteenpäin. Jos saisi joskus toivoa vastaavan postauksen maitotuotteista, olisin ikionnellinen.

    Reply
  • 23. Kiinnostunut  |  October 29, 2010 at 23:17

    Kiitos vastauksista, selvensi paljon! Ehdottomasti kokeilemisen arvoista, eihän tuossa mitään menetäkkään!
    Mutta lisää kysymyksiä vielä, mitä mieltä olet esimerkiksi urheilijoiden suosimista heraproteiini-juomajauheista? Entä pellavansiemenrouheesta (tästä olen kuullut monenlaisia ristiriitaisia väitteitä), tai miten ne suhteutuu tähän ruokavalioon?

    Reply
  • 24. Meri, Helsinki  |  October 30, 2010 at 08:39

    Luolanainen, kiitos sinullekin kun levität. Katsotaan, mitä maitotuotteista saisi aikaiseksi… 🙂

    Kiinnostunut, totisesti kokeilemisen arvoista, ei se ota jossei annakaan!

    Heraproteiini on maitotuote, joten se ei periaatteessa kuulu paleoon enkä itse käytä. Olen itsekin urheilija, mutta itse en ole kokenut ongelmalliseksi saada proteiinia “oikeasta” ruoasta ja ilman maitotuotteita. Maitoproteiinissahan on ns. kasvua edistäviä tekijöitä, jonka vuoksi se on suosittu nimenomaan treenin tukena, mutta se tekee siitä myös ongelmallisen: samalla kun hera edistää lihasmassan kasvua, oheistuotteena se “ruokkii” myös esim. syöpäsoluja.

    Jotkut muuten paleoruokavaliota noudattavat käyttävät heraa, osa kokoaikaisesti ja osa jaksoissa, kannattaa kokeilla ja pohtia, mitkä ovat omat prioriteetit. Jos haluaa ensisijaisesti suorituskykyä, se voi olla hyväksi, jos sen sijaan terveys ja pitkäikäisyys ovat tärkeämpiä, ilman on parempi.

    Pellavansiemenissä on melkoisesti linolihappoja, joita yleensä saadaan turhan reilusti (jonka vuoksi suosittelen omegakolmosia ehdottomasti pullosta/purkista), joten ainakaan säännölliseen runsaaseen käyttöön en suosittele eikä Robbkaan, sen sijaan silloin tällöin ei aiheuttane ongelmia. Pellavansiemenet kannattaa myös jauhaa itse rouheeksi, sillä valmis rouhe härskiintyy nopeasti. Itse käytän joskus pellavansiemeniä rouhittuna ns. “pikaleipään” tai “jauhona” louffissa. Varsinkin ensin mainittuun käy paremmin kuin kookosjauho, joka sen sijaan louffeissa on omiaan. Että kohtuudella, sanoisin.

    Siemenet ja pähkinät saattavat myös tuottaa herkimmille ongelmia ruoansulatuksen suhteen, mutta tämäkin asia selviää kokeilemalla. Kohtuudella käytettynä suurimmalle osalle oikein ok.

    Reply
  • 25. Skeptinen  |  October 30, 2010 at 16:08

    Nyt menee jo liian pitkälle. Suomenkin alueella on viljaa syöty yli 5000 vuotta. Eiköhän siinä ajassa jo pitäisi jonkinlaista sopeutumista tapahtua? Tottahan se on, että vilja ei sovellu kaikille. Mutta tarvitseeko tämän takia kaikkien lähteä tähän paleo-hömppään mukaan?

    Niin, entäs sitten jos kaikki maailman ihmiset todellakin olisivat paleo-ruokavaliolla? Monelleko riittäisi ruokaa ? Miljardille? Onhan tämä paleo niin trendikästä ja ihkua, mutta nykytahdilla esimerkiksi tonnikala loppuu meristä vuonna 2050.

    Ja sitten nämä paleo-uskovaiset, jotka selittävät kuinka “paleo with dairy” olisi jotenkin hyväksyttävä kompromissi. Jos joutuu turvautumaan maitotuotteisiin, niin sehän todistaa, että paleo ei toimi. Ja jos kerran heraproteiini ruokkii syöpäsoluja, niin miksi se treenin jälkeen nautittuna antaa niin hyvän olon?

    Reply
  • 26. Meri, Helsinki  |  October 31, 2010 at 08:40

    Skeptinen, pöyristyttävää, eikö totta! Valitettavasti kyse ei kuitenkaan ole siitä, mitä olisi pitänyt tapahtua tai mikä olisi mukavaa, vaan siitä, että moni saa merkittäviä oireita viljoista. Olisi upeaa, jos näin ei olisi ja koko maailma voitaisiin ruokkia edullisesti vijoilla ja pelkällä kasvisruoalla.

    Paleoliittinen aikakausi kesti myös melkoisesti pidempään, puhe on sadoista tuhansista vuosista tuhansien sijaan.

    Se pelkosi lienee turha, että kaikki lähtisivät tähän “paleohömppään” mukaan. Vaikka itse toivonkin, että mahdollisimman moni, erityisesti terveysongelmista kärsivä, löytäisi ratkaisun ja avun, en silti usko, että hirveän moni on valmis vaihtamaan nykyistä elämäntapaansa hevillä.

    Siihen, mitä tapahtuisi jos kaikki maailman ihmiset olisivat paleoruokavaliolla tämä artikkeli ei ota kantaa. Onko tuollainen skenaario mielestäsi syy olla jakamatta tätä tietoa, joka voi olla joillekin suureksi avuksi?

    Maitotuotteiden käyttö, samoin kuin ruokavalio yleensäkin, on jokaisen oma asia. Itse haluan vain levittää tietoa, josta koen itse hyötyneeni ja josta olen nähnyt lukuisten muiden hyötyvän. Hyvä olo sen sijaan tuskin on riittävä mittari terveydelle, ainakaan jos ei tuotteita ole ensin poistanut ruokavaliostaan riittävän pitkäksi aikaa ja kokeilee sitten uudestaan. Kai se monelle viinastakin tulee hyvä olo, ainakin aluksi…

    Kiitos kommentistasi, kyseenalaistamalla ja keskustelemalla päästään eteenpäin ja aukkopaikat tilkitään. 🙂

    Reply
  • 27. uusien reseptien testailija  |  October 31, 2010 at 11:08

    Perjantain illalliseksi on laitettu kesäkurpitsasta tehtyä spagettia, mutta miten tämä on tarkoitus valmistaa? Raakana suikaleina, vai esim. paistinpannulla lämmitettynä vai keitettynä vaivai?

    Reply
  • 28. Meri, Helsinki  |  October 31, 2010 at 11:13

    Raakanakin voi syödä, mutta useimmat käyttävät pikaisesti pannulla; sen verran pyöräyttää, että hiukan pehmenevät mutteivät lötkisty, jos paistaa voissa niin saa vähän makuakin. Keittäminen ja höyryttäminen ohuiden suikaleiden tapauksessa (siis kesäkurpitsan) tekee tepposet turhan pikaisesti ja tulee melko vetelää settiä.

    Yksi vaihtoehto on myös laittaa viipaleet hetkeksi kasvikuivuriin, mutta harvalla lienee kuivuria.

    Toivottavasti maistuu 🙂 Sekaan voi tietysti höylätä myös esim. porkkanaa tms. juuresta. Kesäkurpitsa on vain klassikkoesimerkki, sillä hiilareita niin ministi ja maku mieto, menee monien kastikkeiden kera. Jos sinua kiinnostaa, katso toisesta blogistani esim. tämä ohje: http://monkeyfood.net/2008/04/21/ou-maan-wii-niid-sam-roumaans/

    Siinä on käytetty kesäkurpitsapappardellea!

    Reply
  • 29. Miksi viljat eivät sovi ihmiselle | LUOLANAINEN  |  October 31, 2010 at 13:59

    […] viljat eivät sovi ihmiselle -artikkeli löytyy täältä. Ja täältä. Jälkimmäisestä myös erinomaisia […]

    Reply
  • 30. Tilu  |  November 2, 2010 at 15:42

    Minua ainakin epäilyttää paleoruokavalioon siirtyminen. Vatsani toimi ihan normaalisti hiilaripitoisella ruokavaliolla. Vähensin sitten viljoja ym. hiilareita ja lisäsin kasviksia ja pähkinöitä rutkasti sekä pikkuhiljaa kookosöljyä ym. levävalmisteita. Vatsani meni n. kuukauden päästä aivan kuralle ja sitä kesti miltei pari hankalan kurjaa viikkoa. Palautin ruokavaliooni osittain leipää ym. ja lopetin kookosöljyn. Nyt vatsani on taas normaali.

    Nyt hirvittäisi aloitaa tuosta vain paleoruokavalio!!!

    Eikö radikaalit rukavalion muutokset tulisi tehdä mahdollisimman hitaasti, että suolistobakteerien muutos ei olisi liian nopea?? Sehän juuri aiheutaa hankaliakin, jopa työkykyyn vaikuttavia vatsavaivoja!

    Reply
  • 31. Meri, Helsinki  |  November 3, 2010 at 21:20

    Tiia, vähähiilariselle ja erityisesti maidottomalle, viljattomalle (“paleolle” siirryttäessä kroppa totisesti joutuu tekemään hetken tiivistä mukautumis- ja tottumistyötä, erityisesti, jos aiemmin ruokavalio on sisältänyt runsaasti esim. viljan kuituja. Samoin kuin jos ennen on ollut kovin sokeripolttoinen, se vie aikaa, ennen kuin kroppa oppii rasvapolttoiseksi.

    Kookosöljy ja muutkin kookostuotteet ovat sellaisia, että saattavat aiheuttaa vatsan menemistä kuralle. Niiden käyttö kannattaisi aloittaa pienillä määrillä ja vähitellen lisätä kokeillen, mikä on itselle ok. Eivät nekään jokaiselle välttämättä sovi. Laaduissa ja tuotteissa on myös eroja. Tosille sopii kookosöljy, muttei kookosmaito.

    Vaikea sanoa, mikä on aiheuttanut vatsasi kuralle menon, mutta olet oikeassa siinä, että joskus muutokset voi olla hyvä tehdä asteittain. Suolistobakteerien ja suoliston toimintaa muutenkin voi tukea syömällä esimerkiksi hapankaalia, maitohappobakteereita ja käyttämällä ruoansulatusentsyymejä aterioilla. Tärkeää on myös juuri se itsensä ja kroppansa kuuntelu ja kokeileminen; jättää jotain pois, lisää jotain pikkuhiljaa, siten, että pysyy kärryillä, mikä saa aikaan minkäkinlaisen muutoksen tai olon.

    Pähkinöiden lisäämisessä on myös riskinsä siinä mielessä, että sisältävät suhteellsen paljon omegakutosta. Omegakolmosia pitäisi sitten saada riittävästi. Lisäksi pähkinät ja siemenet aiheuttavat muutenkin herkimmille helposti oireita ja esim. joissakin sairauksissa on parempi jättää ne lähes syömättä.

    Sanoisin, että kypsennettyjä, ehkä jopa soseutettuja kasviksia, lihaa, kanaa, kalaa ja oliiviöljyä syöden on melko turvallista tehdä muutos aika nopeastikin. Tietysti riipppuu siitä, onko lähtökohtana esim. vegaaniruokavalio. Vähiin hiilareihin tottuminen vie muutamia viikkoja (joskus pidempään jos hiilarielämääkin on takana kauan ja aineenvaihdunta häiriintynyt) ja samoin n. kolmessa viikossa yleensä kroppa tottuu kasvisten kuituun viljan kuidun sijaan.

    Pähkinöiden ja siementen ohella kananmunat voivat aiheuttaa herkimmille myös oireita, samoin vahvat mausteet.

    Toivottavasti et anna periksi vaan jatkat itsellesi sopivan ruokavalion metsästystä hiljalleen, elimistöäsi kuunnellen. Voisitko esim. tehdä pehmeämmän muutoksen niin, että korvaisit viljat perunalla ja riisillä, jolloin hiilarit eivät putoaisi mutta viljat jäisivät pois?

    Reply
  • 32. Tero Salmensuo  |  November 6, 2010 at 18:34

    Tuon yllä olevan ruokavalion vaarallisuudesta voi päästä helposti selville, kunhan vaan käy lähimmän mikroskopistin luona syötyään runsaasti lihaa. Verianalyysista selviää helposti ja ymmärrettävästi mitä happamoittavat ruokaaineet, kuten liha, kananmunat ym. tekevät verisoluillemme. Eli siten myös koko terveydellemme.

    Vähähiilihydraattinen ruokavalio on vaarallinen jos se korvataan runsaalla lihan syönnillä. (Masai – heimo afrikassa syö paljon lihaa= afrikan yksi lyhytikäisimmistä ellei jopa lyhytikäisin kansa) Muuten kyllä vähähiilihydraattisella ruokavaliolla voi varmasti ihan hyvinkin tulla toimeen.

    Reply
  • 33. Neonomide  |  November 14, 2010 at 17:42

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Itse luin kirjan jo noin kuukausi sitten ja tykkäsin kovasti. Maanläheinen

    Pessi Peura, sanoit:

    “Olet mitä syöt.”

    Esimerkkisi mukaisesti viljaruokitut elukat ovat tosiaan mm. rasvakoostumukseltaan kuin villieläimet. Toisaalta mm. pellavarehulla on potentiaalia parantaa tai ‘luonnollistaa’ lihan koostumusta helpommalla. Ei siis ihan kokonaan tuomita tehdasteuraita vielä.

    Kuitenkin paras tapa saada verenkiertoon mm. niitä p-a-h-o-j-a tyydyttyneitä rasvahappoja on syödä juuri tärkkelypitoisia hiilareita. Eli “olet mitä syöt” toimii oikeastaan päinvastoin.

    Reply
  • 34. Neonomide  |  November 14, 2010 at 17:47

    Simo, sanoit:

    “Miksei joku ole tehnyt esimerkiksi tutkimusta, missä 100 ihmistä syö viljatuotteita pari kuukautta ja 100 ihmistä ei syö. Ja sitten tutkittaisiin näiden ihmisten olotiloja erilaisilla mittareilla. Tämänhän pitäisi antaa selviä tuloksia, jos tuo ruokavalion muutos vaikuttaa jo noin selvästi kuukauden kokeilun jälkeen, kuten tekstissä sanotaan.”

    Näinhän ON tehty, vaikka samalla on toki muutettu vähän muutakin (lähinnä maitotuotteet pois), esimerkkinä Lindeberg (2007), jossa paleodieetti PERUUTTI kakkostyypin diabeteksen parissa kuukaudessa ja käytännössä kaikki terveysmarkkerit paranivat dramaattisesti.

    http://www.springerlink.com/content/h7628r66r0552222/fulltext.html

    Wolf itse ehdottaa selväsanaisesti, että kenen tahansa kannattaa kokeilla kuukausi paleolla ja sitten päättää haluaako jatkaa:

    http://robbwolf.com/faq/

    Reply
  • 35. Neonomide  |  November 14, 2010 at 18:11

    Skeptinen, sanoit:

    “Nyt menee jo liian pitkälle. Suomenkin alueella on viljaa syöty yli 5000 vuotta. Eiköhän siinä ajassa jo pitäisi jonkinlaista sopeutumista tapahtua? Tottahan se on, että vilja ei sovellu kaikille. Mutta tarvitseeko tämän takia kaikkien lähteä tähän paleo-hömppään mukaan?”

    Suurimmassa osassa Suomea viljat ovat pientä vähemmistöä lukuunottamatta kuuluneet ruokavalioon vain korkeintaan parinsadan vuoden ajan. Suomalaiset ovat antropologien mukaan Euroopan viimeisiä metsästäjä-keräilijöitä, joten myös altteimpia uusruokien negatiivisille terveysvaikutuksille. Tämä on myös tulkittavissa analogisista sairastumistilastoista mm. diabetekseen, sydänsairauksiin ja alkoholismiin. Täsmälleen sama trendi on havaittu mm. Pohjois-Amerikan intiaaneilla ja inuiiteilla sekä Australian aboriginaaleilla – viimeisten tapauksessa myös terveysongelmat on peruutettu muutamassa viikossa palaamisella alkuperäisemmälle ruokavaliolle (Chris O-Kea ym.).

    Kenenkään ei tarvitse lähteä “paleohömppään” mukaan, jos haluaa maksimoida riskiään sairastua mm. diabetekseen ja autoimmuunisairauksiin noudattamalla valtiomme suositusruokavalioita. Vapaa maa, kelluva valuutta.

    Kysymys on siitä, onko ihmisillä oikeus saada tietää kaikista terveellisistä vaihtoehdoista. Jo pelkkä yleinen lihan sisältäminen [paleo]ruokavalioon takaa, ettei esimerkiksi punavihervasemmistolaiset piikkihuulivegaanit ole keskeisintä kohderyhmää… ^^

    Tero,

    Voisitko tarkentaa mitä tarkoitat verisoluilla & mikroskooppitutkimuksilla?

    Tietosi Maasaiden elinaikaennusteista ovat virheellisiä, koska tietyn iän ylittäneet maasait ovat yleensä muuttaneet kaupunkiolosuhteisiin ja täysin eri ruokavaliolle. Maasaita alunperin tarkastellut tutkija onkin todennut kirjaimellisesti, että eläinrasvoja kritisoiva kolesterolihypoteesi on silkka aikuisten satu.

    Reply
  • 36. Meri, Helsinki  |  November 14, 2010 at 18:19

    Tero, tässä suositellaan ruokavalion perustaksi kasviksia ja vihanneksia reilusti lihalla täydennettynä. Kasvikset, vihannekset, marjat ja hedelmät ovat elimistöä alkalisoivia ruoka-aineita, joten ongelmaa liiallisen happamuuden kanssa ei pitäisi tulla. En tosin tiedä tuleeko sitä pelkällä liharuokavaliollakaan; masai-heimon eliniästä en tiedä, mutta käsittääkseni inuiitit ovat pärjänneet erinomaisesti täysin lihapitoisella atrioinnilla. Joku minua enemmän kehon happo-emäs-tasapainoon perehtynyt voisi jakaa tietämystään?

    Neonomide, hah, mahtavaa, tulit vihdoin visiitille! Maanläheinen kuvaa Robbin tyyliä erittäin hyvin. Ja kuten tästäkin kommenttiketjusta huomataan, maanläheisyys on kaksiteräinen miekka. Toisaalta tekstin tulee lukeneeksi moni sellainen, jolta jäisi Taubesin paksu ja tieteellinen Good Calories, Bad Calories hyllyyn, ja toisaalta osa perää “tieteellisyyttä”.

    Kiitos myös vastauksistasi Pessille ja Simolle. Seurailen aika ajoin tekstejäsi mm. foodit-foorumilla. Asiallista menoa.

    Reply
  • 37. Neonomide  |  November 15, 2010 at 01:02

    Kiitos sinullekin, hianoa lukea paleoaiheista kirjoittelua muuallakin kuin foorumeilla + enkkublogeissa. Toivottavasti saan repäistyä aikaa omalle blogillekin – nimi ja kasa aiheita onkin jo valmiina. Ehkä joulumpana sitten.

    Taubesin kirja tosiaan on hyvää luettavaa – enimmäkseen. Loppupuolen kaloriteoria menee vähän nyhväämiseksi, mutta alkupuolisko kiteyttää nykyisen ravintokeskustelun sokeita pisteitä erinomaisesti. Ehdottomasti tärkeä kirja. Ehkei kumminkaan niin tärkeä kuin Staffan Lindebergin ‘elämäntyön’ käännös tältä vuodelta. ^^
    Food & Western Disease lienee lähimpänä “paleoraamattua” tähän mennessä – noin leikillisesti sanoen.

    Inuiittien (erinomaisesta) elinaikaennusteesta Stephan oli kaivanut kiinnostavia tekstejä:

    http://wholehealthsource.blogspot.com/2008/07/mortality-and-lifespan-of-inuit.html

    Nythän on hyvä muistaa, että siinä missä inuiitit ovat olleet varsin takakireäpaleolla™, niin maasait ovat olleet paimentolaisiksikin melko äärimmäisellä dieetillä. Suuri kalsiumin ja tyydyttyneiden saanti saattaa kalkkeuttaa verisuonia, vaikkei se vielä sydäntautiriskistä kerrokaan juuri mitään – ollen mahdollisesti suojaavaakin.

    Intellektuellimme Jussi Riekki on kirjoitellut pH-aiheesta pari loistopostausta:

    http://www.jussiriekki.fi/?p=197
    http://www.jussiriekki.fi/?p=220

    Reply
  • 38. painon pudotus  |  November 21, 2010 at 13:35

    Hieno artikkeli ! 🙂

    Reply
  • 39. Meri (Monkeyfood.net)  |  January 11, 2011 at 20:57

    Neonomide, sain juuri Taubesin tuoreen rautalankamallin GCBC-kirjasta (Why we get fat and what to do about it) kuunnelluksi ja perässä on tulossa postissa ihan paperiversio. On kiteyttänyt siihen ajatuksiaan erinomaisesti, joskin tosiaan vääntää hetkittäin hyvin rautalangasta. Vaan luulen, ettei silti liikaa.

    Lindbergiin en ole vieläkään tutustunut suoraan, vain välillisesti muiden raportoimana. Pitäisi. O_O

    Joko sulla on blogi?!

    Jussin tekstit on yleensä ihan asiaa. 🙂

    Reply
  • 40. eetu  |  February 3, 2011 at 09:21

    Onko tuosta omega 3/6 suhteesta mitään tutkimustietoa? Kovasti siitä puhutaan kaikilla vaihtoehtoisilla ravintosivuilla, mutta löytyykö mitään faktaa?

    Reply
  • 41. Meri (Monkeyfood.net)  |  February 6, 2011 at 06:56

    Eetu, varmasti on, mutta itse en ole varsinainen tutkija vaan tukeudun enemmän “suodatettuun” tietoon. Pub Medin kautta varmaan löytyy kun tekee hakuja.

    Myös Robb Wolfin sivustolla on aiheesta artikkeleita ja sitä on käsitelty Paleo Solution -podcasteissa, katso vaikka tämä artikkeli:http://robbwolf.com/2010/09/27/how-to-jump-the-shark-with-fish-oil-and-moderation/

    Ja jos Panu-blogi (paleolithic nutrition) on sinulle tuttu, mm. tällainen suositus löytyy: http://www.paleonu.com/panu-weblog/2011/1/29/n-3-supplementation-recommendations.html

    Ymmärrän toki, ettet varsinaisesti etsi suositusta vaan dataa siellä takana.

    Reply
  • 42. Aamupala 2.0 « Sokrateen keittiössä  |  August 28, 2011 at 15:59

    […] syöpä ja MS-tauti. Voit halutessasi käydä lukemassa aiheesta enemmän esimerkiksi täältä. Jälleen kerran kannattaa kuitenkin pistää enemmän painoa oman kehon kuuntelulle ja antaa sen […]

    Reply
  • 43. Vesseli  |  December 23, 2011 at 12:32

    Tuosta Lektiinistä vain kommentoisin, kaikki palkokasvit papu, soija ja herne sisältävät niitä. Yrittäkää syödä papuja tai soijaa raakana tai kuivattuna. Herne ei sisällä lektiiniä niin paljon. Ei taida monikaan viljaa syödä lämpökäsittelemättä. 1998 suomessa oli muistaakseni 8 palkokasvien syönnistä saadun lektiinin aiheuttamaa myrkytys potilasta. Lektiinit ovat hemagglutiniineja eli aiheuttavat veren punasolujen yhteen kasautumista, sakkautumista. Kaikki kasvikset sisältävät enemmän tai vähemmän lektiineja esim. soija 3%. Riittävä keittäminen, paahtaminen, kuumennus, paistaminen jne estää lektiinin haitallisen toksisen kyvyn, estää muiden proteiinien imeytymisen yksimahaisilla. Palkokasvit sisältävät myös tanniineja.

    Reply
  • 44. Meri (Monkeyfood.net)  |  February 18, 2012 at 08:44

    Vesseli, kiitos kiinnostavasta informaatiosta. Käsittelytavoilla on varmasti kaikki merkitys. Mikä on näkemyksesi raakaravinnossa käytetystä liotusmenetelmästä? Entä idätys?

    Reply
  • 45. Lina  |  February 21, 2012 at 21:45

    Ruijanpallas on erittäin uhanalainen koko levinneisyysalueellaan. Sen syöminen ja syömään kehottaminen on todella edesvastuutonta.

    Kiitos muuten hyvästä artikkelista.

    Reply
  • 46. Paula Hopeasaari  |  March 27, 2012 at 20:24

    Hei!En ole mikään terveysintoilija enkä panosta erityisesti ravintoasioihin. Syön kiitollisena kaiken mitä saan, mutta ihan tosi on, että kun vuosi sitten lakkasin syömästä tykkänään viljoja ( leipä, leivonnaiset, puuro), perunaa, riisiä, pastaa yms. pikahiilaria, mun elämäni muuttui täysin. Kaikki vaivat katosivat ( lihas- ja nivelkivut , vatsan ja raajojen turvotukset, väsymys, ihon kutina, jatkuva yöllä pissalle ravaaminen, vatsan elämöinti jne.) Mulla on vaan ihan älyttömän paljon parempi olo.Myös paino putosi. Olen kuitenkin aina ollut “terve” , eli ei keliakiaa, ei laktoosi-intoleranssia, ei diabetestä tai psoria,ei mitään allergioita, mutta karsee olo on aina ollut viimeiset 20 vuotta.Syytä mihinkään ei löytynyt koululääketieteeltä. Mikään muu ei elämässä ole muuttunut kuin tämä hiilarimössön poisjättäminen ja se muutti kerralla kaiken.t. pro-paleo

    Reply
  • 47. jada  |  June 8, 2012 at 00:55

    Hieno artikkeli, kiitos. Olen nyt noudattanut viikon verran kyseistä ruokavaliota, toki osan lihasta korvaan kalalla, jotta saan hyviä rasvahappoja. Vatsani on jo nyt paljon parempi vaikka takana on vasta eka viikko ja tarkoituksena olisi että tämä on pysyvä ruokavalio elämässäni, eikä ole tuottanut vaikeukia entisiin “herkkuihin” nähden.
    Kärsin kohonneesta verenpaineesta johon en tosin syö mitään lääkettä, samoin vahvoista vaihdevuosi oireista (kuumat aallot) niin kysyisinkin olisiko antaa vinkkinä mitä kannattaisi suosia ruokavaliossa näihin vaivoihin. Pähkinöitä, siemeniä sekä öljyjä käytän myöskin päivittäin. En myöskään käytä hormoonikorvaushoitoa.

    Reply
  • 48. Tällä hetkellä « paljaat jalat  |  August 7, 2012 at 10:11

    […] Viljat, erityisesti niiden gluteenia sisältävä osa, sisältävät molekyylejä, jotka sopivat aivojemme opiaattireseptoreihin. Lähde […]

    Reply
  • 49. Eeva  |  September 5, 2012 at 12:48

    Miten gluteiini saa elimistön kääntymään itseään vastaan??

    Reply
  • 50. Kaisa  |  September 7, 2012 at 09:48

    Hei! Minulla on Crohonin tauti, joka on tuottanut kipua ja harmia kaikkine leikkauksineen sun muineen koko ikäni. Kukaan ei ole koskaan neuvonut minua viljojen kanssa, koska keliakiatestit näyttää miinusta. Kokelin huvikseni viljojen pois jättämistä kuukauden. Verikokeet näyttää Crohonin tautdille miinusta eli olenko kärsinyt turhaan 30 vuotta? Nyt olisin sitten terve…:) Palataan muutama kuukauden tai vuoden päästä asiaan, mutta jos tämä auttoi minua niin yhteiskunta säästää muutaman kymppitonnin joka vuosi (mahdollisesti enemmän), että minua ei leikellä, enkä makaa sairaalassa kortisoonitipassa. Puhumattakaan siitä, miten kivaa on olla terve…

    Reply
  • 51. Meri  |  September 15, 2012 at 06:43

    Kaisa! Lämmin kiitos viestistäsi. Olen promonnut sitä FaBossa ja nyt aion laittaa linkin myös Monkeyfoodiin! Olisin kovasti hauska kuulla, kuinka voit, kun tovi on kulunut. Mieletöntä, että jaksoit lähteä kokeilemaan ja olet saanut avun. Hurjaa, että nyt verikokeetkin puhtaat. Vaikuttava case study, ja tietysti sinun oma ainoa elämäsi. Kiitos jakamisesta.

    Reply
  • 52. MonkeyFood » Lepytä suoli, bannaa FODMAP-hiilarit  |  September 15, 2012 at 06:48

    […] blogini (MeriPekkanen.com) yhden kommentin, joka on tullut Robb Wolfin vilja-artikkelin yhteyteen; lukekaa, mikä on yhden ihmisen kokemus viljattomuudesta ja Crohnin taudista! Kyseessä siis Kaisan kommentti, numero 48. Comments […]

    Reply
  • 53. Werewolf  |  November 1, 2012 at 15:23

    Tätä pitäisi jonkun ihan oikeasti joskus tutkia. En tyrmää suoralta kädeltä, mutta skeptinen olen edelleen. Ihmiset ovat syöneet viljaa jo todella kauan, ja jos siitä olisi jotain todella huomattavaa ja akuuttia haittaa, kai viljan syönti olisi jo lopetettu? Ja jos (kun) haitat eivät ole niin selkeästi huomattavissa, vaan ennemminkin epämääräisiä, ei voi sanoa ettäkö tämä viljan puolustusmekanismi olisi ainakaan kovin tehokas, porukka syö silti! Toisekseen ihmisten eliniänodote on vain pidentynyt ja pidentynyt viljansyöntiin siirtymisen jälkeenkin, joten viljan haitat eivät näyttäisi nostavan kuolemanriskiä ainakaan MERKITTÄVÄN paljon. Myös maailman pitkäikäisimmistä (ja samalla hyväkuntoisista) ihmisistä taitaa suurin osa olla ihan “normaaleja” syöjiä, eli viljat eivät ole menoa haitanneet. Vasta oli Tiede-lehdessä, että geenit määräävät aika pitkälti “superpitkäikäisyyden” (+100v ja edelleen järki juoksee), jonkin verran voi toki itse vaikuttaa.

    Tosiasia on myös, että kaikissa ravinnonlähteissä on ongelmia. Liha ei ole mikään 100% terveystuote, varsinkaan punainen. Maitotuotteissa on omat ongelmansa, samoin kaikissa kasveissa. Kasvit sisältävät monia erilaisia kemikaaleja ja kasvihormoneja, eikä niistä kaikista voi sanoa olevan ihmiselle ainakaan mitään hyötyä. En tiedä liekkö veden lisäksi olemassa mitään, mitä voisi suuhunsa pistää ilman, että siillä olisi pienintäkään riskiä negatiivisiin vaikutuksiin. -Ja hetkinen, vesikään ei ole tällainen, sitäkin voi juoda liikaa..

    Sapuskan valmistustapakin vaikuttaa, ei voi sanoa että tuokaan ruokalistalla mainittu “grillikana” olisi kovin hyvä vaihtoehto; grillatessa syntyy karsinogeenejä, ja syöpäähän niissä viljoissakin kovasti pelättiin? Itse tosin jatkan grillausta, ja viljan sekä kaiken muunkin yleisesti hyväksytyn syömistä niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Jos vijattomuus tuo jollekulle energisemmän ja paremman olon, niin hienoa! En epäile tätä yhtään, ihmiset ovat erilaisia! En kuitenkaan ilman kunnollista tieteellistä tutkimusta lähde allekirjoittamaan väitettä, että viljat olisivat _kaikille_ vain haitaksi. Oma veikkaukseni on, että niillä on sekä haittansa ETTÄ hyötynsä. Kummat sitten painavat enemmän, on varmaan kiinni yksilöstä itsestään. Mutta jään innolla odottamaan, että tätä joku vielä tutkii!

    Reply
  • 54. Meri (Monkeyfood.net)  |  November 15, 2012 at 17:09

    Werewolf, olet aivan oikeassa. Asiassa on monia puolia, yksilöllisiä ja kansakuntaisia eroja, valmistustavat vaikuttavat varmasti, samoin torjunta-aineet, jalostus sekä se, syödäänkö einesmuodossa tai vaikka suoraan korresta.

    Viljoja ja gluteenia käsittääkseni tutkitaan nyt kovasti, vaikka en tiedä, kuinka laajoja tutkimuksia on meneillään. Tutkimuksissakin on ongelmansa; rahoittajatahot, tutkijan oma lähtökohta jne.

    Sen olen kuitenkin omin silmin nähnyt, kuinka esim. suolisto-ongelmainen on saanut hyödyn tällaisesta ruokavaliosta. On toinen asia, onko ruokavalion käyttö tarpeen vain ns. terapeuttisesti eli annosteltuna; tietty periodi tiukalla ruokavaliolla ja sen jälkeen ehkä taas laajempi valikoima kun elimist toipuu. Toisille voi rajoitus olla tiukka loppuelämän.

    Ainoana mittarina ei myöskään voida pitää elinikää, sillä sen pitenemiseen vaikuttavat myös monet tekijät, joista pienin ei ole lääketieteen kehittyminen, kulkutautien kitkeminen jne. Myös elämänlaadulla on sijansa tässä arvioinnissa.

    Vaan kysymyksiä on paljon, vastauksia vasta vähän ja nekin tapaus- ja yksilökohtaisia, yhteisökohtaisia, kansakohtaisia. On se vaan aikamoinen motivaatio jatkaa tutkimista ja etsimistä kun päivittäin työskentelee (ainakin lähes) ihmisten kanssa, joilla on autoimmuunisairauksia. En toivo sellaista kellekään.

    Kiitos keskustelusta 🙂

    Reply
  • 55. Samuli Tamminen  |  January 20, 2013 at 10:59

    Hei! Minulle jäi kirjotuksesta epäselväksi riisin kohtalo tuomiolla. Riisissä ei ole gluteenia, mutta muita vastaavia proteiineja ilmeisesti on? Sopivatko riisiproteiinijauheet paleo-ruokavaliota noudattavalle, esim Sun Warrior riisiproteiini tai (paljon halvempi) Wrange? Vai ovatko kyseiset valmisteet nimenomaan sitä riisin “pahinta”, gluteenia vastaavaa ainesta?

    http://www.fitnessfirst.fi/fi/sun-warrior-riisiproteiini-maustamaton-1kg.html

    http://www.wrange.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=8427

    Reply
  • 56. PianVaivaton?  |  February 23, 2013 at 10:57

    Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista! Olen pari viikkoa ollut ilman viljoja (syönyt gluteenittomalla ruokavaliolla). Olo on tänä aikana jo parantunut, mm. jatkuva nälkä ja turvotus kadonneet.
    Päädyin tähän “kokeiluun” epilepsian, vitiligon, urtikarian ja monien vaivojen seurauksena, sillä lääkärit eivät osaa auttaa. Eipä tässä mitään menetä ja jos olo hyvänä pysyy ilman viljoja niin tällä mennään. Vatsan kanssa on alussa ollut ongelmia, ja luulen sen johtuvan juuri siitä, että runsas viljojen kuidun syönti loppui kuin seinään!
    Ruokavalio vähän mietityttää, saakohan varmasti tarpeeksi kuituja ym. ruuasta? Syön päivittäin marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja siemeniä sekä tarvittavia ravintolisiä (D-vitam., Möller jne.).

    Reply
  • 57. Puolisen vuotta viljattomuutta takana  |  May 4, 2013 at 16:06

    Ajattelinpa jakaa omankin kokemukseni näistä vilja-asioista. Puoli vuotta on nyt menty ilman. Haluaisin rohkaista niitä, joilla on allergioita ja yliherkkyyksiä, kokeilemaan viljattomuutta silti. Itselläni on aina ollut hyvinkin pitkä allergialuettelo: Kananmuna, maito, suuri osa raaoista kasviksista ja hedelmistä, kalat ja merenelävät.. En silti epäröinyt jättää gluteenia pois, kun luin siitä olevan apua akneen (vaiva, jonka kanssa taistellut nyt muutaman vuoden). Jo viikon päästä ruokavaliomuutoksesta oli huomattavissa parannusta olossa: vatsani ikuinen pömppö (johon liikunta ei vaikuttanut) oli kadonnut.

    Ihonkin kunto paranikin alkuun (pari kk ruokavaliomuutoksen jälkeen), mutta jumahti sitten samalle tasolle, ongelma ei kadonnut kokonaan. Jokin aika sitten aloin tutkimaan asiaa enemmän. Vähemmälle tulisi jättää myös riisi, maissi, sokerit. Jospa en tarvitsisikaan kaikkia näitä kalliita korvaavia gluteenittomia tuotteita. Päätin yrittää koostaa ruokavalioni (rahatilanteen mukaan luomulaatuisista) kasviksista, lihasta, pähkinöistä, siemenistä, hedelmistä (niistä muutamista joita pystyin syömään) sekä marjoista. Lisäksi aloin samaan aikaan pitämään huolta kehon happo-emästasapainosta. Nyt aloitan aamuni lämpimällä sitruunavedellä tai omenaviinietikka-hunaja-vedellä. Myös tattarilla on sanottu olevan hyvä vaikutus happo-emästasapainolle, joten tattarinäkkärin olen pitänyt ruokavaliossani. Kaikesta leivästä ei siis ole tarvinnut luopua. Lisäksi gluteenittomaan ruokavalioon sopisi tattaripuuro. Ja tässä leivänhimoisille ja muillekin resepti, jonka löysin:
    http://torkkujajanokkosia.blogspot.fi/search/label/leip%C3%A4

    Ihon kunto on alkanut taas parantua, ja silläkin taitaa olla merkitystä että sivelen iltaisin pesun jälkeen kasvot omanaviinietikalla ja käytän kosteusvoiteena kylmäpuristettua luomukookosöljyä. Tämä on kylläkin se kohta, jossa ei kannata säästää: Perusmarketeista saatavat kirkkaat omenaviinietikat eivät sisällä enää tärkeitä ainesosia, itse käyn hakemassa oman samean versioni (sisältää “motherin” eli sakan) Ruohonjuuresta. Omenaviinietikasta lisää tietoa täällä:
    http://koti.phnet.fi/petripaavola/omenaviinietikka.html

    Mutta nyt siihen merkittävimpään muutokseen, joka viljojen poisjätön myötä on tapahtunut. Muutama “allergiani” (oikeammin varmasti yliherkkyys) on poistunut kokonaan! Olen voinut pari-kolme kuukautta syödä raakoja porkkanoita ja avokadoa! Muistan, että olen joskus pienenä voinut syödä raakaa porkkanaa suoraan vanhempien kasvimaalta, mutta en sitten kouluiän. Avokadosta en osaa sanoa onko se oikein koskaan aiemmin sopinut. Nyt testailen pikkuhiljaa muitakin aiemmin oireita aiheuttaneita ruoka-aineita! 🙂

    On aivan mieletön fiilis ensinnäkin paremmasta ruokavaliosta ja lisäksi siitä, että se on gluteenin poisjätön ansiosta laajentunut muilta osin! Eräs tuttava raportoi myös, että vuoden gluteenittoman elämän jälkeen hänen maitoallergiansa katosi. Olisipa uskomattoman hienoa, että pystyisi esimerkiksi voita käyttämään joskus ruoanlaitossa tai satunnainen vastaantuleva juusto ei muodostuisi ongelmaksi. Toinen ystäväni sanoi, että parin viljattoman vuoden aikana hänellä ei ole ollut yhtäkään sairaspäivää. Kolmas kertoi ennen melkein kaiken ruoan tehneen hänet kipeäksi, kunnes kokeili viljattomuutta. Eivät näihinkään lääkärit ole osanneet antaa neuvoa. On ollut erittäin avartavaa keskustella näistä asioista ystävien ja tuttujen kanssa.

    Netistä löytyy paljon ihania ruokablogeja, joista löytää vaikealtakin kuulostaviin ruokavalioihin ratkaisuja. Haluiaisin kannustaa ihmisiä kokeilemaan rohkeasti viljattomuutta, tätä hyvää oloa kun toivoisi muillekin!

    Reply
  • 58. Minna  |  August 13, 2013 at 19:23

    Paleo ruokavaliosta en ole ennen kuullutkaan mutta täytyy kyllä kokeilla.
    Kerron lyhyesti vaivoistani.
    Itselläni on ollut laktoosi-intoleranssi koko nuoruuden ajan.( ei tosin näkynyt kokeissa). En voinut syödä edes yhtä ainoaa karkkia joka oli tehty maidosta, jottei vatsa olisi mennyt löysälle.
    Ihan kaikki piti olla hylaa.

    Oikealla alavatsassa minulla oli lapsen kämmenenkokoinen täysin kivikova alue jonka reunat tuntuivat selvästi ja joka aristi kun sitä painoi. Monet lääkärit tutkivat mutteivät tienneet mikä se oli.

    Kuukautisten aikana ulostaminen oli todella kivuliasta.

    Aloitin karppauksen koemielessä. Kolestroliarvot olivat ennen aloittamista:

    fs-Kol5.9 fS-Kol-HDL(hyvä)1.99 fS-Kol-LDL (paha) 3.2

    4kk jälkeen arvot olivat:

    fs-Kol5.1 fS-Kol-HDL(hyvä)2.17 fS-Kol-LDL (paha) 2.5

    Sitten vielä fs-Trigly (rasva aineenvaihdustahäiriö) oli tuokin arvo laskenut. (arvo 1.42 aleni 0.84)

    lääkäri hämmästeli tuloksia kun tiesi että karppaan ja kysyi, että enhän vaan syö paljon rasvaa, tähän sanoin, että kyllä ja paljon, voita, juustoja, majoneeseja, kunnon kermaa, öljyjä (laadukkaita). Lihaa, kalaa, kanaa, possua ja kananmunia. Tottakait olin myös lisännyt ruokavaliooni enemmän hedelmiä, kasviksia ja marjoja.

    Kaikista mullistavin parannus oli se, että pystyin juomaan tavallista Maitoa, jugurttia ym. En tarvinnut enää Hyla tuotteita!

    Alavatsassa oleva kummalinen kovettuma joka oli ollut minulla 18 vuotta hävisi. Kuukautisten aikana olevat ulostuskivut hävisivät lähes kokonaan. Tähän kun liittää sen ettei enää väsytä samallatavalla kun ennen, niin en voi kun suositella viljattomuutta.

    Reply
  • 59. sirpa.lampimäki  |  September 14, 2013 at 07:34

    olen siirtymässä raakaruokavalioon ja olen jättänyt viljat, maitotuotteet ja munan pois. Mietin vain,kun raakaruokaohjeissa on idättämisestä ja sen tuomista vitamineista. Onko ne kuitenkin hyvä unohtaa?
    Entä mikä sen kirjan nimi on, jonka olet kirjoittanut?
    Sirpa

    Reply
  • 60. Meri (Monkeyfood.net)  |  September 15, 2013 at 18:33

    Kiitos kommenteista ja kokemuksista! Itse en ole enää paleoruokavalion noudattaja ja muutenkin kannatan sitä vain silloin, kun on terveydellisiä ongelmia, jotka eivät muuten ratkea. Silloinkin mahdollisesti interventio-tyyppisesti, joka tarkoittaa, että kun elimistö on kuntoutunut voi pois jätettyjä ruoka-aineita taas kokeilla. Mutta kukin taaplaa tyylillään, upea kuulla, että ongelmat ovat monella helpottaneet. 🙂

    Sirpa, en ole kirjoittanut mitään kirjaa vaan artikkeli on Robb Wolfin kirjasta suomentamani kappale (Wolfin luvalla). Sen nimi on Paleo Solution. Suomeksi paleo-infoa löytyy esim. Helsinki Paleon sivuilta.

    Ottamatta sen enempää kantaa ruokavaliosi kuulostaa hyvin rajoitetulta. Varmistathan, että saat riittävästi energiaa?

    Reply
  • 61. Markku  |  October 23, 2013 at 18:37

    Erittäin mielenkiintoinen bloki.
    Itse olen juossut lääkäreissä muutaman vuoden. Koululääketieteen nimeen vannovat eivät ole löytäneet mitään. Hammaslääkärini alkoi epäillä Sjögrenin syndroomaa kun hampaani oli “katastrofaalisessa” kunnossa ja sylkieritykseni on sunnilleen nolla. Ko syndrooma lienee autoimmuunitauti. Nyt olen heittäytynyt viljattomalle ja maidottomalle pari päivää sitten. lueskelen myös runsahkosti netikirjoituksia. Luulen, että muutos näkyy jo, vai onkohan optimistista odotusta – saa nähdä lähiaikoina.
    Yksi asia minua kuitenkin askarruttaa. Kirjallisuudessa (netissä) puhutaan paljon autoimmuunitaudin vaatimista ruokavaliomuutoksista ja toisaalta Paleo ruokavaliosta. Minulle ei ole selvinnyt onko juuri Paleo se, mikä tarvitaan autoimmuunitaudin paranemiseen. Näissä kahdessa kun on ristiriitaisia sallittuja/kiellettyjä ruoka-aineita (kaura,riisi, tomaatti…)
    Markku

    Reply
  • 62. Meri (Monkeyfood.net)  |  October 23, 2013 at 18:59

    Hei Markku! Peukkuja sille, että muutos myönteiseen tapahtuu! Paleo-ruokavaliosta on monenlaisia versioita, joista suurinta osaa yhdistää pyrkimys puhtaista raaka-aineista tehtyyn ruokaan sekä gluteenin ja kaseiinin välttäminen. Osa “sallii” gluteenittomia viljoja, jotkut hapanmaitotuotteitakin, loppujen lopuksi lienee kyse siitä, mikä on kellekin yksilölle sopivaa, olipa ruoka “paleota” tai ei.

    Autoimmuuniruokavaliona puhutaan usein vielä tiukemmasta paleosta, josta on poistettu kaikki viljat, myös gluteenittomat (esim. kaura, tattari) sekä ns. nightshadeja sisältävät ruoat kuten esimerkiksi tomaatti ja munakoiso. Tiukin dieetti välttää myös kananmunia. Itse kehottaisin sinua kokeilemaan nyt ensin jollain selkeällä linjalla ja katsomaan, tapahtuuko mitään. Jos lähdet hyvin tiukalle ja rajoitetulle linjalle, kannattaa jossain vaiheessa, vaikka olo paranisikin, ehkä kokeilla taas lisätä joitakin ruoka-aineita joista on luopunut takaisin ruokavalioon. Usein voi käydä niin, että elimistö toivuttuaan taas sietää sellaisia ruokia, joista se reagoi ollessaan tulehdustilassa.

    Autoimmuuniruokavalion yhteydessä yleensä pyritään kunnostamaan nimenomaan suolistoa ja suoliston kuntoa tuetaan myös joillakin lisäravinteilla.

    Ilmeisesti kokeilet nyt itseksesi tuota ruokavaliota etkä kenenkään lääkärin valvonnassa? Et kerro muista oireistakaan, enkä itse olekaan lääkäri, mutta kyllä näitä ruokavalionkin päälle ymmärtäviä lääkäreitä alkaa jo Suomessakin olla, jos tuntuu että tarvitset “kättä pidempää” jossain vaiheessa 🙂

    Lykkyä matkaan! Muista syödä tarpeeksi energiaa silloinkin, kun jätät pois paljon raaka-aineita!

    Reply

Leave a comment

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Interact

You're welcome to comment on the posts both in English or Finnish. Whatever to keep the ideas flowing!

Categories